S nacionalnim simbolima

Iako je prethodno saopštio da Kosovo neće učestvovati na takmičenju "World Judo Masters 2017", koje se održava 16. i 17. decembra, u ruskom Sankt Peterburgu, trener reprezentacije Kosova, Driton Kuka, navodi da će džudisti sa Kosova, ipak, učestvovati na ovom takmičenju.

Odluka o učešću donijeta je nakon, kako je napisao na svom Facebook profilu, angažovanja predsjednika Međunarodne džudo federacije, Mariusa Vizera, a pošto je Kosovo "izjednačeno sa drugim zemljama". 
"Predsjednik Vizer je bio čovjek koji je svojim angažovanjem i razgovorima sa ljudima iz sportske zajednice, ali i ruskim političarima, ponovo učinio Kosovo jednakim sa drugim državama!" - napisao je, takođe, Kuka. 
"Zahvaljujemo se svima onima koji su nas izjednačili sa drugim zemljama!" - dodao je. 
Kosovo će u Sankt Peterburgu predstavljati Nora Gjakova i Distria Krasniqi, a bez najpoznatije džudistkinje sa Kosova, Majlinde Kelmendi.
Podsjetimo, Kuka je u petak saopštio da kosovski tim neće učestvovati na takmičenju u Rusiji, jer je, kako je naveo, rusko ministarstvo spoljnih poslova obavjestilo ovaj tim da neće moći da učestvuju "kao zemlja", a od njih je istovremeno zatraženo da "dignu ruke od državnih simbola", te da učestvuju pod zastavom Džudo federacije. 
Majlinda Kelmendi je, međutim, prošle godine, upravo na takmičenju u Rusiji, osvojila zlatnu medalju, gdje je i podignuta kosovska zastava, uz himnu i vojne počasti. Kosovski mediji su tada izvještavali i da je Kelmendi učinila da Rusija kao "protivnik nezavisnosti poštuje himnu i zastavu" Kosova, objavljujući istovremeno i video zapis tog trenutka.