Već imamo nekoliko vrhunskih košarkaških talenata o kojima će se tek čuti, kaže košarkaški trener Linda Simitqiju

Od nekoliko multietničkih škola košarke, kojih u starom gradu Prizrenu ima desetak, jedna od njih se posebno izdvaja, jer je pravi rasadnik košarkaških talenata mlađih generacija sa dugom košarkaškom tradicijom njihovih trenera koji su nekada bili aktivni članovi muškog i ženskog Košarkaškog kluba "Bashikimi“, kluba sa dugom i svjetlom tradicijom koji je "rođen“ sada već daleke 1947. godine.

Dakle, radi se o muško-ženskoj školi košarke pod nazivom "New-basket“, koja je osnovana od prije tri godine sa nekoliko muško-ženskih trenera gdje se posebno izdvaja nekadašnja veoma popularna košarkašica lokalnog ženskog košarkaškog kluba ,,Bashkimi“ koji već ima nekoliko osvojenih šampionskih titula nakon rata na Kosovu, zahvaljujući, prije svega, dvojici starih i iskusnih košarkaških trenera Dr Naseru Oskaqeku te Agronu Qejkuu.

Upravo je Simitqijeva učila od pomenutih trenera, samim tim, stekla ogromno košarkaško iskustvo te je nakon svoje košarkaške karijere počela da trenira mlađe i talentirane košarkaše i košarkašice u pomenutoj školi košarke. Linda Simitqiju za naš web-portal, između ostalog, ističe:

-  Pozdrav vama i vašim čitaocima i hvala na vašem interesovanju za naš rad sa mlađom generacijom košarkaša i košarkašica gdje će, vjerujem, već za par godina mnogi od njih obući, poput mene, i narandžasti dres našeg poznatog košarkaškog kluba, bilo u ženskoj ili muškoj konkurenciji KK ,,Bashkimija“.

Dakle, radi se o novoosnovanoj školi košarke za djevojčice i dječake koja se zove ,,New Basket“ i koja postoji već treću godinu, a ja sam njima godinu dana. U našoj školi imamo preko 150 djece, od šeste pa do 16. godine iz svih zajednica koje žive u našem gradu, što je za mene i moje kolege izuzetna  čast.

Potrebno je reći da smo odnedavno angažirani i u Dragašu, tamo smo, takođe, otvorili istu ovakvu školu i mogu reći da su i tamo djeca izuzetno talentirana, ali i zainteresirana za ovaj brzi i dinamičan sport. Kao što rekoh u klubu imamo i Albanaca, Bošnjaka, Turaka, Goranaca i Roma, djece koja vole ovaj sport i sasmim tim se druže i uče jezike drugih, što je veoma interesantno, zar ne.  

Takmičimo se u kosovskoj košarkaškoj Ligi za mlađe generacije, tj. dječaci i djevojčice posebno u svojim ligama u generacijama U-12, U-14 i generacija U-16. S ponosom ističem da već u junu mjesecu, tačnije od 25. do 30. juna učestvujemo na košarkaškom kampu u Ulcinju gdje će naša škola imati predstavnike nekoliko generacija, one uspješnije košarkaše i košarkašice, a biće gostiju iz susjednih država poput Albanije, Makedonije, Hrvatske i domaćina Ulcinja kao i predstavnika Crne Gore, a imaćemo i goste iz Republike Turske. Naša će djeca, samim tim, osjetiti kako je učestvovati na ovakvim i sličnim košarkaškim kampovima, naučiti još više čari ovog sporta, a samim tim dostojno predstavljati ne samo prizrensku već i kosovsku košarku.

Takođe je važno, osim učenja košarke, da se djeca druže sa djecom iz regiona što će im nekada, vjerovatno, zatrebati kada se budu bavili profesionalno košarkom. Moja poruka mladim Prizrencima, odnosno mladima u Dragašu bi bila ona standardna, da što manje posjećuju kafiće, a što više se bave bilo kojim sportom, eto preporučujem košarku, gdje je mjesečna članarina za našu školu košarke u Prizrenu 15 eura, dok je u Dragašu samo deset eura.

Dakle, dođite da se družimo i otkrijemo sve čari jednog od najpopularnijih svjetskih sportova, a to je, svakako, košarka - uz osmjeh govori jedan od trenera multietničke škole košarke u Prizrenu, a odnedavno i u Dragašu, Linde Simitqiju, kojoj, kao i njenim kolegama, a posebno mladim košarkašima i košarkašicama u Prizrenu i Dragašu želimo puno uspjeha u radu...