Zbog velikih prihoda koje je Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) donijelo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, FIFA je svoj profit odlučila podijeliti sa svim nacionalnim savezima u svom članstvu.

Svaka od 208 članica FIFA-e tako će uskoro na svoj žiro-račun dobiti bonus od 300.000 dolara. Bit će to dodatak na svotu od 250.000 dolara, koju FIFA redovito na godišnjoj osnovi uplaćuje svojim članicama. Iznimka će biti samo Nogometni savez Bruneija, azijske državice čiji je savez jedini trenutno pod FIFA-inom suspenzijom.

Također, svaka od šest kontinentalnih federacija (UEFA, CONMEBOL, AFC, CAF, CONCACAF i OFC), dobit će od FIFA-e 2,5 miliona dolara.

"Odlukom FIFA-ina Izvršnog odbora dotični je iznos isplata omogućio izvanredan uspjeh Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine, koji je doveo do iznimno povoljnog finansijskog rezultata u četverogodišnjem razdoblju, od 2007.do 2010. godine", saopćili su iz FIFA-e.

Očekuje se da će u svom četverogodišnjem finansijskom izvještaju, koje se očekuje u aprilu, FIFA prikazati prihod od 3,4 milijarde dolara.

"Ta su sredstva prvenstveno namijenjena nogometnom razvoju, te pomoći nacionalnim savezima da svojim timovima lakše omoguće nastupe u FIFA-inim takmičenjima", također stoji u saopćenju.

Krovno svjetsko nogometno tijelo i prošle je godine svakoj svojoj članici na osnovnih 250.000 dolara isplatilo još 250.000 dolara premije.

Sepp Blatter, FIFA-in predsjednik od 1998. godine, zasad je jedini kandidat za svoj već četvrti mandat na predsjedničkim izborima koji će se održati 1. juna. Niko dosad nije prijavo protukandidaturu. Zainteresirani imaju vremena do 1. aprila.