Čovjek kojeg je FIFA, uz Diega Maradonu, proglasila najboljim igračem u historiji fudbala, a MOO mu je dodijelo nagradu za jednog od pet najboljih sportista 20. vijeka, 33 godine nakon završetka karijere u svoje vitrine je pospremio trofeje koji su mu nedostajali.


Pelé je od 1956. do 1974. igrao za Santos, a brazilsko prvenstvo službeno se počelo igrati od 1971. godine, dok su se u razdoblju od 1959. do 1970. igrala natjecanja pod imenom Taca Brasil i Torneio Roberto Gomes Pedrosa.



Santos je natjecanja koja su prethodila brazilskom prvenstvu osvojio šest puta, dok tijekom Peleova igranja, klub nije uspio osvojiti niti jedan službeni naslov prvaka Brazila, pa 'Kralj fudbala' u svojoj biografiji nije imao niti jedan naslov nacionalnog prvaka.

Više od 33 godine po završetku karijere jedan od najvećih fudbalera svih vremena napokon je i službeno proglašen šesterostrukim prvakom Brazila.

"Mislim da je ovo pravedna odluka. Sretan sam u ime svih igrača koji su igrali za Santos u moje vrijeme", rekao je Pele primajući svojih šest medalja za naslove brazilskog prvaka.



Brazilska fudbalska konfederacija (CBF) u srijedu je donijela odluku kako se i trofeji koje su klubovi osvajali između 1959. i 1970. priznaju kao nacionalni naslovi.

Pele je u karijeri osvojio tri naslova svjetskog prvaka (1958, 1962, 1970), te dva naslova pobjednika "opa Libertadores i Interkontinentalnog kupa (1962, 1963), a 2000. je u izboru FIFA-e zajedno s Diegom Maradonom proglašen najboljim igračem u historiji fudbala.