Nesuđeni bh. reprezentativac Zlatan Ibrahimović obrnuo je najviše novca u historiji. Naime, ako saberemo sve transfere, na njega je potrošeno 168,6 miliona eura.

Ajax, Juventus, Inter, Barcelona i Milan nisu štedili novac kako bi angažovali Šveđanina. Vrhunska kontrola lopte i snažna konstitucija glavni su aduti jednog od najspektakularnijih igrača današnjice. Imponira motorikom i nevjerovatnom tehnikom. Sjajne trikove pokazao je mnogo puta do sada.

Pažnju na sebe skrenuo je golom u dresu Ajaxa protiv NAC Brede u okviru prvenstva Holandije. To se desilo 2004. godine.

Taj gol sam postigao neposredno prije potpisivanja za Juventus. Van der Vaart nije želio da razgovara sa mnom. Naime, tvrdio je da sam ga namjerno povrijedio na treningu, što nije istina. Zbog toga su mi navijači Ajaxa zviždali, jer su podržavali svog ljubimca. Kada sam primio loptu suparnički igrač mi je bio na leđima. Pristigao mu je u pomoć još jedan, no uspio sam zadržati loptu.

Potom sam se okrenuo prema golu i išao okomito - driblajući jednog igrača za drugim. Kako nisam uspio izboriti dobru poziciju za šut, nastavio sam sa driblinzima. Prije poentiranja ponovo sam prevario istog odbrambenog nogometaša. To je izgledalo kao poigravanje sa njim, mada to tada nisam shvatao. Rekao mi je kasnije da je mislio da smo prijatelji, jer smo nekada bili saigrači. To je bio moj najljepši pogodak", rekao je Ibrahimović.

Ibrini transferi

2001. Malmö – Ajax 7 miliona eura
Ajax- Juventus 25,8 miliona eura
2006. Juventus – Inter 24,8 miliona eura
2009. Inter - Barcelona 87 miliona eura
2010. Barcelona – Milan 24 miliona eura