U švicarskom je Nyonu danas obavljen žrijeb šesnaestine finala Evropske lige. U žrijebu su sudjelovale trideset dvije ekipe, od čega po dvije prvoplasirane ekipe iz dvanaest grupa Evropske lige, kao i osam trećeplasiranih ekipa iz Lige prvaka.

Prvi tim koji je izvučen je talijanski Napoli i u šesnaestini finala će se sastati sa španskim Villarealom. Rangers se u takmičenje uključuje nakon što je evropsko proljeće obezbijedio trećim mjestom u grupi igrajući utakmice Lige prvaka, a protivnik mu je Sporting iz Lisabona.

Praška Sparta će odmjeriti snage sa Liverpoolom koji je prvi krug takmičenja završio na čelu svoje grupe. Bivši evropski prvak Ajax će se sastati sa Anderlechtom. Štilićev Lech je nakon osvojenog drugog mjesta u grupi E za protivnika dobio portugalsku Bragu.

Turski Besiktas će se u drugom krugu takmičenja suočiti sa solidnom ekipom kijevskog Dinama. Nakon osvojenog trećeg mjesta iza Bayerna i Rome u grupnoj fazi Lige prvaka, švicarski Basel će bitku u Evropskoj ligi nastaviti protiv Spartaka iz Moskve.

Young Boysi su dobili teškog protivnika, čvrstu ekipu Zenita koju vodi talijanski stručnjak Spalletti. Engleski Manchester City će se "obračunati" sa Arisom.

Ruski Rubin će igrati protiv holandskog Twentea, Lille će snage odmjeriti sa PSV-om. Još jedan zanimljiv duel je i onaj između Benfice i Sttutgarta.

BATE Borisov je voljom žrijeba protivnik francuskom PSG-u, dok će Metalist pokušati parirati Bayer Leverkusenu.

U osmini finala Evropske lige će se susresti:

Benfica/Stuttgart - BATE Borisov/PSG
Besiktas/Dinamo Kijev - Aris/Manchester City
Rubin/Twente - Young Boys/Zenit
PAOK/CSKA Moskva - Sevilla/Porto
Lille/PSV - Rangers/Sporting Lisabon
Metalist/Leverkusen - Napoli/Villareal
Anderlecht/Ajax - Basel/Spartak Moskva
Sparta Prag/Liverpool - Lech/Braga