U 6. kolu Evropske lige, koje je ujedno posljednje u prvom krugu ovog takmičenja, večeras su na rasporedu utakmice u grupama A, B, C, G, H i I. Najzanimljivije će biti u grupi B gdje će grčki AEK i Aris pokušati iz daljeg takmičenja eliminirati aktuelnog prvaka Atletico Madrid. Još su tri mjesta u igri koja vode u drugi krug takmičenja.

Dvadeset devet učesnika druge faze od ukupno 32 već su poznata, uključujući osam klubova koji su u grupnoj fazi Lige prvaka ostvarili treću poziciju, kao i tri kluba koja su osigurala prolaz u srijedu - PAOK, Sevilla i Napoli.

Šest timova se i dalje nada da će im se pridružiti na izvlačenju za drugi krug takmičenja koje će se održati u petak u Nyonu. Među njima je i aktuelni osvajač Evropske lige Atletico Madrid, koji u posljednjem kolu ide u goste Bayer Leverkusenu, gdje mora zabilježiti pobjedu. Bod bi bio dovoljan samo u slučaju da se Aris na svom terenu "oklizne" protiv Rosenborga koji će igrati rasterećeno jer nije u borbi za prolaz dalje.

Grupa A

Manchester City i Lech Poznan su se već kvalificirali za nastavak takmičenja, ali će se ipak boriti za prvo mjesto u grupi. City uoči zadnjeg kola ima prednost od dva boda, a prvo mjesto bi "zabetonirao" u slučaju pobjede nad trećeplasiranim Juventusom. Ukoliko Lech u gostima pobijedi Salzburg, a City odigra neriješeno, odlučujući faktor će biti gol-razlika. Nakon toga će se gledati broj postignutih golova, jer su u međusobnim susretima izjednačeni.

Grupa B

Njemački Leverkusen je obezbijedio prvo mjesto u ovoj grupi. Nepoznanica je da li će Atletico uspjeti izbjeći ispadanje u ranoj fazi takmičenja nakon što odigra susret protiv lidera ove grupe. Atleticova sudbina nije u njegovim rukama. Po broju bodova su izjednačeni sa Arisom. Obje ekipe imaju po sedam bodova. Atletico mora ostvariti bolji rezultat od grčkog kluba koji ih je pobijedio kao domaćin i kao gost. Ukoliko to nije dovoljan razlog za brigu, dodajmo da Aris večeras na svom terenu dočekuje već otpisani Rosenborg.

Grupa C

Siguran prolaz i prvo mjesto u grupi C je ostvario Sporting iz Lisabona. Za drugu poziciju će se boriti Lille i Gent. Gosti imaju prednost od dva boda, te im je za prolaz dalje dovoljan i bod. Lille mora ići na pobjedu ukoliko želi prezimiti u Evropi.

Grupa D

U ovoj grupi su prolaz u drugi krug osigurali Villareal i PAOK. Naš stručnjak Vahid Halilhodžić sa svojim Dinamom nije uspio napraviti podvig i osigurati nastavak takmičenja.

Grupa E

Takmičenje u ovoj grupi nastavljaju Dinamo Kijev i BATE Borisov.

Grupa F

Sigurni putnici u drugi krug Evropske lige iz ove grupe su CSKA Moskva i Sparta Prag.

Grupa G

AEK se nada da će se u drugom krugu takmičenja pridružiti prvoplasiranom Zenitu osvajanjem boda u utakmici u kojoj će ugostiti rusku ekipu. Ukoliko AEK izgubi od Zenita, trećeplasirani Anderlecht bi ih preskočio na tabeli pobjedom nad Hajdukom jer belgijska ekipa ima prednost u međusobnim susretima.

Grupa H

U Evropskoj ligi će iz ove grupe na proljeće igrati Stuttgart i Young Boys.

Grupa I

PSV i Metalist su se već kvalificirali, a holandski klub će ostati na prvom mjestu grupe ukoliko ih Metalist ne pobijedi sa 3-0 ili pak ostvari pobjedu sa razlikom od dva gola.

Grupa J

Prolaz dalje iz ove grupe su osigurali PSG i Sevilla.

Grupa K

Iako pruža slabe partije u domaćem prvenstvu, Liverpool je ipak na čelu ove grupe. U drugom krugu mu se pridružio i Napoli.

Grupa L

Evropsko proljeće su u ovoj grupi već ranije osigurali Porto i Besiktas.

Ekipe koje će se uključiti u takmičenje Evropske lige na proljeće su trećeplasirane ekipe grupne faze Lige prvaka. To su Spartak iz Moskve, Braga, Ajax, Twente, Rubin Kazan, Basel, Rangers i Benfica.