Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. kojem će domaćin biti Katar započet će, kao što je i planirano, u junu, potvrdio je Jerome Valcke, glavni sekretar Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

 Spornost datuma odigravanja najveće nogometne smotre svijeta pod znak pitanja stavili su neki eminenti poput Franza Beckenbauera, koji je upozorio na nesnosne vrućine koje u zemlji-organizatoru takmičenja u to vrijeme vladaju.


Prijedlog njemačke i svjetske nogometne legende bio je pomaknuti Mundijal na razdoblje januara i februara (cca 25°C), jer ljeti Arapski poluotok u jugozapadnoj Aziji grije i 45 stepena Celzijusa. Moglo bi to, mišljenje je mnogih, uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme za same sudionike takmičenja, ali i publiku.

Katar je, podsjetimo, odlučio doskočiti tom problemu rashladnim uređajima na stadionima i u navijačkim zonama koji bi trebali vrućine smanjiti na podnošljivih 27 stupena Celzijusa.

Valcke je u ponedjeljak izjavio da shvaća "zabrinutost oko mogućih vrućina", ali i dodao da je FIFA-ina namjera "zadržati termin Svjetskog prvenstva za juni".