Na stadionu Nou Camp večeras će biti odigran meč između Barcelone i Real Madrida. U dugoj i slavnoj historiji El Clasica niti jedan susret nije bio dočekivan sa ovolikim uzbuđenjem.

Medijska pažnja

Barcelona je posljednjih dana pokušala ostati izvan medijske halabuke koja se digla oko večerašnjeg susreta. Čak je i termin odigravanja utakmice izazvao brojne kontroverze. Trener "Blaugrane" Pepe Guardila sigurno je zadovoljan porukom koju su poslali njegovi igrači ubjedljivom pobjedom protiv bespomoćne Almerije sa 8:0, u posljednjem kolu Primere.

Sličnu utakmicu Katalonci su odigrali u Ligi prvaka protiv grčkog Panathinaikosa. Barcelonini igrači niti jednog trenutka nisu skidali pogled sa lopte, što je rezultiralo visokom pobjedom od 3:0 i osiguranim mjestom među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta.

Igrači Barce puni samopouzdanja

Igrači Bareclone optimistični su pred večerašnji susret. Istakli su da su u dobroj formi i da je osjećaju veliku želju za pobjedom.

"Barcelona je favorit u ovom susretu. Igramo kod kuće, u dobroj smo formi i imamo veliku želju da pobijedimo", rekao je Xavi.

Njegovo mišljenje dijeli i Dani Alves, koji je za portal Goal.com rekao da će susret biti težak i napet, ali da se nada će uspjeti zadržati formu.

"Naš je protivnik motivisan, ali mi znamo naš nivo i težit ćemo ispunjavanju cilja", rekao je Dani Alves.

U slučaju poraza Barcelona bi za najvećim rivalom zaostajala četiri poena, čime bi značajno smanjili šanse za prvim mjestom.

Barcelona u posljednje vrijeme igra bez greške. Međutim, ista stvar je i sa Real Madridom. Bojazan da bi "los Blancosi" mogli igrati neefikasan fudbal pokazala se krajnje neosnovanom. Real Madrid je uz Barcelonu najefikasnija ekipa Primere sa 33 gola.

Sjajni rezultati

Kao što se očekivalo od tima koji vodi Jose Mourinho, Madriđani su pokazali mentalnu snagu. Kada je trebalo čvrsto su se branili, ali su također pokazali želju za kockanjem u trenucima kada su bili u nezgodinim pozicijima. Pedro Leon postigao je gol u sudijskoj nadoknadi protiv Milana čime je spasio svoj tim poraza, a Mourinha je ostavio neporaženog na klupi Reala.

Poput svojih konkurenata iz Katalonije, Real Madrid je protekle sedmice ostvario dva sjajna rezultata. Prvo su savladali Atheltic Bilbao sa 5:1, a potom su ostvarili veliku pobjedu nad Ajaxom u Ligi prvaka od 4:0.

"Ovaj tim ima veliki potencijal u napadu. Ako budemo igrali dobro i snažano u napadu i odbrani, to će biti naš recept za pobjedu na Nou Campu", rekao je Xabi Alonso, koji se nalazi pod UEFA-inom istragom zbog crvenog kartona protiv Ajaxa.