Međunarodni odbor FIFA-e (IFAB), tačnije njegova stručna potkomisija, zasjedala je u srijedu u Walesu i potvrdila nastavak uvođenja prakse dodatnih dvaju sudaca na nogometne stadione.

Već ove sezone dodatna će dva sudačka pomoćnika stajati iza svakog gola i motriti na događanja u 16-ercu, kao i na mogući prelazak lopte preko gol-crte, u Ligi prvaka, počevši od takmičenja po grupama. Također se eksperiment uvodi za Azijski predsjednički kup konfederacija u septembru, francuski Liga-kup, UEFA-in Superkup te na nekoliko klupskih takmičenja u Brazilu i Meksiku.

Liga prvaka je, međutim, uvjerljivo najeminentnije takmičenje u kojem će suditi petorica sudaca. Nastavak je to prakse iz prošle sezone, kada su petorica sudačkih službenika također dijelila pravdu na utakmicama Evropske lige.

Radi se samo o konkretiziranju odluke koju je IFAB, inače organ Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koji brine o pravilima nogometne igre i njihovim eventualnim promjenama, donio još 18. maja u Zürichu.

Eksperiment s dodatnim sucima valorizirat će se na 126. godišnjoj skupštini IFAB-a koja će se održati 2012. godine.

Kad je pak u pitanju možebitno uvođenje videotehnologije unutar gola, koja bi pomogla pri određivanju je li do gola došlo ili ne, o tome će ista IFAB-ova potkomisija raspravljati na zajedanju u oktobru ove godine.