Svjetski su prvaci, nogometaši Španije, raskošno dočekani u Madridu po svom povratku sa Svjetskoga nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Vozili su se nogometaši Vicentea Del Bosquea na otvorenom autobusu odzdravljajući razdraganim Madriđanima. Španska je javna televizija u svojim izvještajima procijenila da je na ulicama Madrida bilo više od milion ljudi, koji su strpljivo čekali dolazak reprezentativaca na glavnu pozornicu, smještenu na Šetalištu Princa Pija. Okupljanje je bilo zakazano za 21 sat.

Prethodno su, po slijetanju na madridski aerodrom Barajas, svjetski prvaci prevezeni do Kraljevske palače u Madridu, u kojoj ih je ugostio Kralj Juan Carlos.

- Hvala vam, šampioni, u ime cijele Španije i svih Španaca - rekao je ozareni Juan Carlos suvereno grleći ponaosob svakog igrača i svakog člana stručnog stožera.

- Ovo je zasluženi trijumf naše jedinstvene momčadi, koja je usplahirila srca svih Španaca. Ponosan sam kralj svjetskih nogometnih prvaka. Živjela španska nacionalna momčad, živjela Španija! - uzviknuo je u dodatku presretni kralj, očigledno svjestan koliki bi kohezivan faktor trijumf nogometaša mogao imati na raslojenu špansku državu, u kojoj sada i Katalonci, nakon Baska, traže optimalan stepen političke neovisnosti od središnje države.

Nakon toga igrači su posjetili vrt rezidencije Predsjedništva vlade, gdje ih je dočekao premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero.

- Čestitam vam na vašem trijumfu. Vi ste svijetu predstavili Španiju u najboljem svjetlu - rekao je Rodriguez pred većinom svojih ministara dodavši:

- Vi ste osvojili trofej, no on pripada svim Špancima.

Andres Iniesta tada je premijeru poklonio dres s potpisima sve 23-ojice reprezentativaca.