Jednomjesečna FIFA-manija je završena, Španija je pobjednik. Mjesec pun uzbuđenja završio je uz fanfare, a uživali su zaljubljenici u nogomet diljem planete.

U pamćenju će, svakako, među svim uzbuđenjima ostati i jedna neuobičajena priča. To je hobotnica Paul koji je ostvario 100-postotni učinak kao prognozer. Pogodio je sve ishode utakmica njemačke reprezentacije, a nakon što je "elf" ispao u polufinalu, Paul je dva dana prije odigravanja finala "vidio" novog prvaka svijeta – Španiju.

Paul, koji bira pobjednike odabirom hrane iz jedne od dviju kutija sa zastavama ekipa koje igraju, osvojio je simpatije ljudi širom svijeta, a posebno navijača "furije" koji su ga proglasili herojem. Ipak, dobio je i neprijatelje, uglavnom u zemljama čije je ispadanje prorekao Paul. Tako prema anketama gotovo polovina Nijemaca bi ga vrlo rado vidjela kao obrok u restoranu, bez obzira što je Paul stanovnik "Sea Life Centera" u Oberhausenu.

Tako se dešavalo da ga Nijemci žele na tanjiru, a Španci su činili sve da ga zaštite. Vjerovali ili ne, ali televizijske mreže u Njemačkoj, Španiji i Holandiji prekidale su svoje programe kako bi emitirali prenos Paulovog odabira pobjednika.

A, nakon što je vidio "furiju" na krovu svijeta, vlasnicima akvarija u Oberhausenu počele su stizati ponude za Paula. Grupa biznismena iz Španije za najslavniju hobotnicu na svijetu daju 30.000 eura, a sve kako bi hobotnica bila maskota i atrakcija gastronomskog sajma u španskom gradiću Carballinu.

Na takvu ideju došao je gradonačelnik Carlos Montańes, a podržali ga lokalni biznismeni koji su začas prikupili novac. Nikakvo čudo jer je čak i španski premijer izrazio želju da zaštiti hobotnicu ikonu. U isto vrijeme Talijani se pokušavaju dokopati Paula tvrdeći da je ulovljen u njihovim vodama, a najbjesniji su trenutno Holanđani, barem oni sujevjerni, koji Paula vide kao glavnog krivca što su i u trećem finalu na SP-u ostali bez trofeja.

I, šta će biti s Paulom sada? On će vjerovatno nastaviti živjeti u akvariju u Oberhausenu. Sada može odmoriti jer, barem neko vrijeme, neće morati uzimati hranu kutija sa zastavama dok je okružen brojnim predstavnicima medija. Plivat će u slobodno vrijeme, i dalje nesvjestan da nogomet uopće postoji. Sad se barem može povući kao veliki pobjednik i globalna senzacija, a možda svojim vlasnicima, nakon što im je donio veliki publicitet, donese i veliki novac.

Prema najnovijim informacijama, koje dolaze od glasnogovornice akvarija Sea Life Center u Oberhausenu Tanje Munzig, Paul će se sada vratiti onome što radi najbolje, “uveseljavanju djece koja ga dođu posjetiti”.

Dakle, u Oberhausenu su privremeno odlučili Paula odmoriti, ali nema sumnje da će ga ponovo angažirati za Euro 2012. godine, naravno, ukoliko dotad ne završi kao ukusan obrok.