Reprezentacije Holandije i Španije svojim su igrama tokom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici zaslužili priliku da osvoje naslov svjetskih prvaka i tako stave svoje ime na listu, na kojoj se već nalaze Urugvaj, Italija, Njemačka, Brazil, Engleska, Argentina i Francuska.

Gledajući međusobni omjer ovih dviju reprezentacija u dosadašnjim susretima vrlo je teško prognozirati večerašnjeg pobjednika. Obje selekcije slavile su po četiri puta, dok je jedna utakmica završena nerješeno.

"Oranje" će pokušati potvrditi pravilo "treće sreće". U dosadašnja dva nastupa u finalima, 1974. godine sa Njemačkom, kada je nastupao Johan Cruyff i 1978. godine protiv Argentine, bez Cruyffa, Holanđani su se morali zadovoljiti drugim mjestom.

Sa druge strane, Španci se nalaze na potpuno novom terenu, igraju svoje prvo finale, ali su vrlo samopouzdani, jer su niz od 44 godine bez trofeja prekinuli na EURO-u 2008. godine.

Holandija na SP-u JAR-u ima impresivan skor: šest pobjeda u šest utakmica, sa 12 postignutih golova i pet primljenih.

Izabranici Vicentea del Bosquea upisali su pet pobjeda u nizu nakon šokirajućeg poraza od Švicarske u prvoj utakmici grupne faze. Španci su se mučili u napadu, postigli su sedam golova, dok je odbrana bila na visini zadatka, dopuštajući protivničkim igračam da se raduju tek dva puta.

Bez obzira ko pobijedi, prekinut će se neugodna tradicija evropskih reprezentacija, koje do sada nisu uspjele dotaknuti vrh izvan Starog kontinenta.