Pobjedama Real Madrida (2-0 protiv Malage) i Getafea (1-0 protiv Atletica) okončano je 19. kolo španskog nogometnog prvenstva.

Svoj savršeni niz na Santiago Bernabeu od deset utakmica i deset pobjeda Real je nastavio slavljem protiv ekipe koja do sada nikome u Primeri nije otrgnula tri boda na strani. I ovaj su puta bili miljama daleko od toga. Razigrani domaćin predvođen Cristianom Ronaldom ni u jednom trenutku nije trebao strepiti za pobjedu.

Upravo je fantastična bila akcija koja je prethodila Portugalčevom prvom pogotku. Iz prve su loptu s lijeve na desnu stranu proslijedili Guti i Benzema, odakle ju je izvan kaznenog prostora po vrhu peterca do neometanog Ronalda proslijedio Kaka. Osmi prvenstveni pogodak napadaču koji je prošlog ljeta stigao iz Manchester Uniteda nije bio problem postići.

No, zato je njegov deveti ovosezonski gol u Primeri dokazao da njegove lopte golmani teško brane. Zabilo ga je 94 miliona eura vrijedno pojačanje tima u 39. minuti, samo četiri nakon što je Real poveo 1-0. Dodavanje Gutija s dvadesetak je metara neodbranjivo pospremio u gornji lijevi ugao golmana Gustava Manue.

Treći ulazak u zapisnik Ronaldo si je priskrbio u 69. minuti susreta. Zbog namjernog udaranja Patricka Mtilige laktom u lice zaradio je direktan isključujući crveni karton.

Dodajmo da je utakmici na Santiago Bernabeuu prethodio dirljiv oproštaj od napadača Ruuda van Nistelrooya. Nizozemcu koji karijeru nastavlja u Bundesligašu HSV-u stadion je priuštio ovacije, a vodeći ljudi kluba Florentino Perez i Jorge Valdano uručili su mu znak zahvalnosti za dano "kraljevskom klubu". Postigao je sjajni napadač 46 pogodaka u 68 prvenstvenih utakmica i 65 golova u ukupno 97 susreta za taj tim u svim takmičenjima.

Manje je sreće od Reala imao Atletico. Pogotkom Manua del Morala iz 39. minute Getafe je prvi put ikada na Alfonso Perez stadionu savladao tu madridsku ekipu. U krajnje nenadahnutoj utakmici u 51. minuti isključen je gostujući igrač Paulo Assuncao, te je Getafeu put do pobjede protiv gradskog suparnika bio dodatno olakšan.