Norveški tinejdžer kojeg su prozvali 'Mozartom šaha' postao je najmlađa osoba na svijetu koja je ikada proglašena brojem jedan u ovoj igri. Devetnaestogodišnji Magnus Carlsen je na prvoj poziciji liste koju je objavila Svjetska šahovska federacija sa 2.810 poena, što je pet poena ispred Bugarina Veselina Topalova.

Norveška šahovska federacija je saopćila da je Carlsen najmlađi igrač koji drži ovaj naslov otkad su kategorizacije uvedene 1971. godine.

Generalni sekretar Dag Danielsen je izjavio da je prethodni najmlađi šahista bio danas svjetski poznati Gary Kasparov koji je na broju jedan bio sa svojih 20.godina.

Ruski velemajstor je trenirao i samog Carlsena te stručnjaci za šah vjeruju da se spektakularni uspon ovo tinejdžera tokom protekle godine ima zahvaliti upravo podučavanju Kasparovog.

Sam Carlsen koji planira 20 poteza unaprijed i koji se može prisjetiti šest igara unazad, potez po potez, i dalje tvrdi da je samo jedan običan tinejdžer.

On je doslovno 'pomeo' i najopasnije igrače šaha, genije kakav je Bobby Fisher, čudo i šampiona koji je postao potpuno opsjednut šahom.

'Razlika između mene i njega je, na primjer, da je on postao opsjednut šahom na način da to nije zdravo i to je linija koju ja ne namjeravam da pređem' izjavio je Carlsen, dodajući da ne želi da pomiješa šah i svoj život, jer kada ne igra, onda ima sasvim normalan život.

Carlsen je počeo igrati šah kada je imao svega osam godina kako bi uglavnom pobjeđivao svoju sestru, što mu je znalo oduzeti i po nekoliko sedmica.

Kroz godinu dana uspio je pobijediti oca koji igra klupski šah u Norveškoj, a sa 13 godina imao je šokantnu pobjedu u brzom šahu protiv svjetskog šampiona Anatolya Karpova.