Fudbaleri Manchester Uniteda ispisali su 3. januara 2010. godine jednu od najcrnjih stranica u bogatoj historiji kluba.

Prvi put su ispali još u trećoj rundi FA Kupa (a, šesta runda je četvrtfinale!?) i nikada ranije nisu izgubili od lošije rangiranog tima... Da sve bude gore, izbacio ih je zvanično naljući rival, Leeds United!

Sve se odigralo u danas popodne, kada je napadač člana Lige 1, odnosno trećeg po kvalitetu takmičenja u Engleskoj, Jermaine Beckford, golom u 19. minutu, naneo poraz slavnom rivalu, na njegovom stadionu, pred 74.526 navijača.

Ako se po jutru dan poznaje, ovo neće biti dobra godina za Ser Alexa Fergusona... Vremešni menadžer prvi je napustio tribine, dok je 9.000 navijača Leedsa likovalo na tribinama.

Dueli Manchester Uniteda i Leedsa predstavljaju nastavak rivaliteta, koji je započet još u Srednjem vijeku, tačnije XV vijeku, dok fudbal još nije bio ni blizu svojih početaka. Tada su još ratovala dva okruga, Lankasheer (Manchester) i Yorksheer (Leeds), a taj sukob poznatiji je kao "Rat ruža".

Obilježja Lankasheera bila je crvena ruža, a crvena je danas osnovna boja Manchester Uniteda, dok je simbol Yorksheera bila bijela ruža, a Leeds United nosi bijele dresove. Iako su gradovi na sjeveru Engleske udaljeni svega 64 kilometra, često su se tokom 70-ih godina prošlog vijeka sukobljavali navijači, u grupama Red Armi (Manchester) i Servis Kru (Leeds).

Rivalstvo je, naizgled, iščezlo, kada je Leeds upao u probleme sa dugovima i 2004. godine napustio Premijer ligu, a potom se survao čak do četvrte lige... Šest godina čekali su navijači sa Eland Rouda priliku da ih put ponovo odvede na Old Trafford, a onda su im njihovi ljubimci priredili dan za pamćenje.

Ferguson je izveo tim sa sedam izmjena u odnosu na onaj koji je ove nedjelje pobjedio Wigan, Nemanje Vidića nije bilo ni među rezervama,  a u napadu su bili Wein Rooni i Dimitar Berbatov. Koliko je igra Manchester Uniteda bila jalova u duelu sa 42 pozicije lošije plasiranim timom, govori i podatak da je Leeds na kraju imao prednost u posjedu lopte (54 odsto).

Leeds trenutno predvodi jedan od najtalentovanijih menadžera na Ostrvu, Sajmon Grejson, koji je pred meč na Traffordu imao niz od 15 duela bez poraza ove sezone. Nastupio je hrabro protiv Fergusona i doneo svom timu prvo slavlje na stadionu Manchester Uniteda od 1981. godine. Dakle, skoro 29 godina...

Manchester United - Leeds United (0:1)  0:1