Safet Sušić izabran je za novog selektora BiH odlukom članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH na danas održanoj sjednici u Sarajevu, saznajemo od izvora bliskih NSBiH.

Legendardni igrač Sarajeva, francuskog PSG-a i jugoslovenske reprezentacije izabran je jednoglasnom odlukom svih 13 članova IO koji su prisustvovali sjednici u zgradi Nogometnog saveza BiH.

Kandidati za funkciju selektora bili su i dugogodišnji kapiten reprezentacije Sergej Barbarez, te Ljupko Petrović i Blaž Slišković.

Safet Sušić je rođen 13. aprila 1955. godine, a 2000. godine proglašen za najboljeg bh. nogometaša 20. stoljeća. Legenda je nekadašnjeg prvaka Jugoslavije Sarajeva, gdje je došao iz Krivaje. Za tim sa Koševa od 1972. do 1982. godine odigrao je 350 utakmica i postigao 250 golova.

Narednih devet sezona proveo je u Paris Saint-Germainu, čiji navijači su ga proglasili za "princa sa Parka prinčeva".

Za reprezentaciju Jugoslavije Sušić je odigrao 54 utakmice i postigao 21 gol, a njegov početak reprezentativne karijere još niko nije ponovio. Debitovao je za "plave" 5. oktobra 1977. godine u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola, da bi već u narednom susretu protiv Rumunije u Bukureštu zabilježio het-trik.

Godine 1979. proglašen je za najboljeg nogometaša Jugoslavije, a pripalo mu je i priznanje za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

Trenersku karijeru počeo je 1994. godine u Cannesu, a potom je vodio turske klubove Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü, Ankaraspor, Rizespor, kao i Al-Hilal iz Saudijske Arabije.