Argentinac Lionel Messi je dobio prestižnu Zlatnu loptu, nagradu za evropskog igrača godine glasovima novinara u organizaciji France Football.

Messi, talentovani Barcelonin napadač, titulu je preuzeo od Cristiana Ronalda, postajući tako šesti igrača katalonskog kluba koji je osvojio nagradu. Posljednji Barcelonin igrač kojem je to pošlo za rukom je Ronaldinho prije četiri godine.

Messi je prvi dobitnik Zlatne lopte iz Argentine, a bolji od Ronalda je bio za rekordnih 240 poena. Žiri sastavljen od 96 novinara Messiju je dao 473 od mogućih 480 poena.

"Preplavljen sam emocijama. Zlatan lopta je meni vrlo važna. Znam da sam se pojavio među favoritima jer je Barcelona imala uspješnu godinu", rekao je Messi.

BiH kandidat za Zlatnu loptu, Edin Džeko nije se našao među finalistima, ali je izborio 13. mjesto što je svakako veliki uspjeh za bh. fudbal.

Desetorica finalista su bili: Didier Drogba (Obala Bjelokosti, Chelsea), Samuel Eto'o (Kamerun, FC Barcelona - Inter Milan), Steven Gerrard (Engleska, Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (Švedska, Inter Milan - FC Barcelona), Andres Iniesta (Španjolska, FC Barcelona), Kaka (Brazil, Milan - Real Madrid), Lionel Messi (Argentina, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal, Manchester United - Real Madrid), Wayne Rooney (Engleska, Manchester United) i Xavi (Španjolska, FC Barcelona).