Subotnjim prvim kolom engleske Premijer lige počinje ostrvski fudbalski cirkus, lopta će se zakotrljati na dvadeset premijerligaških travnjaka i neće se zaustaviti sve do kraja maja sledeće godine, kada ćemo dobiti i novoga prvaka Engleske.

Hoće li to zaista biti novi prvak ili tek potvrda trogodišnje dominacije Mančester Junajteda, pitanje je koje zanima i sve nas.Prema brojnim pokazateljima pred nama je jedna od najneizvjesnijih sezona engleske Premijer lige otkad ona postoji u takvom obliku i pod tim imenom. Dominantni i teško zaustavljivi stroj pod imenom Mančester Junajted ove je sezone oslabljen odlaskom dvojice ponajboljih igrača, pa njegovi najveći rivali s pravom računaju kako je upravo ova sezona prava prilika za skidanje Crvenih đavola s trona kojeg monopoliziraju već tri uzastopne godine.

Bolji poznavatelji zbivanja u Premjier ligi predviđaju gustu, bespoštednu bitku Mančester Junajteda, Čelsija i Liverpula, mnogi ne zaboravljaju niti mlade snage Arsenala, a sve je više onih koji zagovaraju kraj dominacije velike četvorke ili njeno proširenje u veliku petorku ili pak šestorku. Najveći krivac za to je Junajtedov gradski susjed Mančester Siti, koji je ovoga ljeta na pojačanja potrošio preko 100 miliona funti i s velikim ambicijama ulazi u novu sezonu.

Arsenal uvijek ima šampionske ambicije, ali u posljednje vrijeme nema ni igrački kadar ni finansijske mogućnosti pratiti najjači dvojac Premijeršipa. Odlascima Emanuela Adebajora i Kola Turea dodatno su oslabljeni, no u vrh napada vratio se Eduardo i već u predsezoni pokazao da je ponovno onaj stari. Hoće li to i relativno mršav prelazni rok, u kojem je od prinova došao tek Tomas Vermaelen, biti dovoljno za naslov prvaka? Vjerojatno ne, ali Arsenal će i dalje svima biti vrlo tvrd orah.

Prognoza: još jednom 4. mjesto, vodeća trojka i dalje je prejaka

Totenhem je prošle sezone prošao haos s Huande Ramosom, nekoliko mjeseci proveo u zoni ispadanja, a zatim pod vodstvom Harija Rednapa doživio preporod i završio sezonu u gornjem dijelu tabele. Rednap i Spursi sada su zajedno prošli cijele pripreme i za očekivati je da će u ovoj sezoni biti ostvaren barem dio snova koje su mnogi snivali još u prošloj. Luka Modrić i Vedran Ćorluka nezamjenjivi su kotačići na White Hart Laneu, a mnogi upravo Luku ističu kao ključnog čovjeka Spursa ove sezone, koji bi loptama trebao hraniti pogodaka uvijek gladne Kina, Pavličenka i Krauča.

Prognoza: plasman od 5. do 8. mjesta

Portsmutova jedina ambicija ove sezone biće ostanak u ligi. Ekipa je gotovo u potpunosti izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a zbog finansijskih problema klub se nije posebno istrošio u prelaznom roku. Došli su tek Mokoena i Finan, a to teško može zadovoljiti bilo kojeg navijača Mornara. Niko Kranjčar ostao je vjeran Fratton Parku, no ova će sezona barem što se Portsmuta tiče biti njegov labuđi pjev. Svoj odlazak na kraju sljedeće sezone već je najavio, a kao razlog naveo upravo manjak adekvatnih pojačanja.

Prognoza: ostanak u Premijeršipu, ali jedva

Blekburn takođe ne može računati na posebno visok plasman. Svoje su ambicije dodatno smanjili prodajom Rokea Santa Kruza i Mata Derbiširea, čime su značajno otupili oštricu svoga napada, pa je Sam Alardajs zgrabio u klupsku blagajnu i istresao miliona za Nikolu Kalinića. Kalinić, međutim, nije prošao pripreme i tek mu slijedi sezona prilagođavanja , pa je teško očekivati da će odmah zamijeniti igrače poput Santa Kruza.

Prognoza: donja polovina tabele, ostanak u ligi ne bi trebao biti ugrožen

Sezona lova na Mančester Junajted

Dok se u Mančester Junajtedu  pitaju mogu li do istorijskog poduhvata i četvrtog uzastopnog naslova prvaka, njegovi rivali «namirisali su krv» i daće sve od sebe da iskoriste slabosti u sastavu Aleksa Fergusona. Odlazak Kristijana Ronalda i Karlosa Teveza mora osjetiti svaki klub, makar se zvao i Mančester Junajted, jer 42 pogotka iz prošle sezone neko će morati nadoknaditi.

Međutim, Aleks Ferguson je još jednom iznenadio mnoge i u prelaznom roku vrlo je malo kupovao. Odbio je ući u cjenkanje i rasipanje klupskog novca, doveo je tek Antonija Valensiju iz Vigana i iznenadio mnoge dolaskom Majkla Ovena. Istorija nas ipak uči da Fergusona i Junajted nikada ne treba otpisati, što znači da će i ove sezone igrati glavnu ulogu u trci za naslov.

Najveći rival ponovno će im biti Čelsi, koji je najzvučnije pojačanje doveo na klupu, a ne na travnjak. Iskusni Karlo Anćeloti vodiće londonsku ekipu u sljedećoj sezoni i pokušati vratiti naslov na Stamford Bridge. Plavci su sačuvali sve ključne igrače iz prošle sezone i pojačali se Žirkovim i Staridžom. Osim toga, prvi trofej sezone već su uzeli, u Komjuniti Šildu  savladali su upravo Mančester Junajted.

Jedan značajan dio prošle sezone Liverpul je proveo na prvom mjestu Premijeršipai rasplamsao nadanja navijača da nakon gotovo dvije sušne decenije mogu do naslova prvaka. To se ipak nije dogodilo, Redsi su sezonu završili kao treći, uz utjehu da će upravo ove sezone napraviti taj korak koji im je nedostajao. U međuvremenu su ostali bez Ćabija Alonsa, kojeg će pokušati zamijeniti Alberto Akvilani. Došao je i Glen Džonson i Liverpul će sasvim sigurno biti jedan od favorita za naslov.

«Velikim dječacima» ove se sezone svim silama želi pridružiti i Mančester Siti, koji je ovoga ljeta podsjetio na Čelsi od prije nekoliko sezona. Istresli su preko 100 miliona funti na pojačanja, iz Arsenala doveli Turea i Adebajora, iz Aston Vile Gareta Berija i Stivena Tejlora, iz Blekburna Rokea Santa Kruza i s posebnim zadovoljstvom gradskom rivalu oteli Karlosa Teveza. Uz Robinja i ostatak društva na Eastlandsu Mark Hjuz ima konja za trku, pitanje je samo hoće li ga znati voditi na duge staze.

A što je s ostalima?

Aston Vila je prošle sezone bila pravi hit prvenstva. Mlada, potentna ekipa Martina O'Nila neko je vrijeme čak držala i treće mjesto na tabeli, ali su u drugoj polovini sezone izgubili korak i završili na šestom mjestu. Teško je stoga očekivati da će bez kapitena Gareta Berija ove sezone uspjeti ostvariti nešto više, no s čudotvorcem O'Nilom nikad se ne zna.

Još jedan čudotvorac na klupi je Dejvid Mojes, koji godinama drži Everton u vrhu engleskog fudbala bez zvučnih pojačanja i velikog novca. Ni ove sezone nije se istrošio, zadržao je jezgru ekipe i bit će zanimljivo vidjeti može li i ove sezone do uobičajenog petog ili šestog mjesta.

Što se borbe za opstanak tiče, kao i svake godine bit će neizvjesna do samoga kraja. Barnli, Vulvs i Birmingem imaće težak zadatak održati se u najvišem rangu, a u teškoj situaciji bit će još nekoliko klubova. Tu prije svega mislimo na Hal Siti, hit jesenskog dijela prošle sezone, koji je poslije toga odigrao katastrofalno proljeće i jedva se spasio ispadanja. Neće biti lako ni Viganu, već spomenutom Portsmutu, a u donjoj polovini stanovaće i Stouk Siti i Sanderland.

Bilo kako bilo, očekuje nas 38 kola bespoštednog tempa, sjajnog fudbala  i vrhunskih poteza u prikazu ponajboljih igrača svijeta. Premijeršip je odlaskom Ronalda možda izgubio svoju najveću zvijezdu, ali blještavilo, atraktivnost i požrtvovnost koja iz godine u godinu privlači miliona gledaoca i dalje stanuju tu, na Ostrvu. Cirkus je ponovno u gradu.