Niko ne zna gdje će završiti

Kinezi su inicijalno najavili kako bi se Tiangong-1 mogao srušiti na Zemlju krajem 2017. godine, no posljednji izračuni daju čak 60 posto šansi da će se srušiti u martu 2018. godine.

Između februara i aprila ove godine na Zemlju će pasti stari kineski svemirski laboratorij. Gdje? To je trenutno jedna velika nepoznanica.
Naime, Kina je još prije dvije godine objavila kako je izgubila kontrolu nad Tiangong-1, svemirskim laboratorijem koji je završio svoju svemirsku misiju.
Kinezi su inicijalno najavili kako bi se Tiangong-1 mogao srušiti na Zemlju krajem 2017. godine, no posljednji izračuni daju čak 60 posto šansi da će se srušiti u ožujku 2018. godine.
Problem je što Kina ne može kontrolirati gdje će se Tiangong-1 srušiti pa postoji mogućnost da se sruši i na neko naseljeno mjesto i tako napravi veliku štetu, a možda i ubije nekoga.
Znanstvenike zabrinjava što ne znaju točno kad će se Tiangong-1 srušiti i gdje. Taj će podatak saznati tek nekoliko sati prije samog rušenja, kad Tiangong-1 uđe u Zemljinu atmosferu. No, ni to nije garancija jer još uvijek postoji mogućnost da mu nešto skrene putanju.
A sad malo dobrih vijesti. Šanse da će ovaj 8,5 tona težak svemirski otpad završiti u naseljenom području su 1:10 000, a prema procjenama znanstvenika (koje se još mogu mijenjati), pasti će negdje između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne geografske širine.
Mi u Hrvatskoj možemo biti sigurni. Osim ako se stvari ne promijene u sljedećih nekoliko tjedana.
Želite li pak biti sigurni da se Tiangong-1 neće spustiti u vaše dvorište, bacite oko na Noradov radar i pridružite se stotinama entuzijasta diljem svijeta koji prate ovu "svemirsku opasnost".