Oponašanje ljudskih pokreta

Robot Kengoro može raditi zgibove, zamahivati teniskim reketom i raditi sklekove 11 minuta bez prekida.

Istraživači Johou Systems Kougaku laboratorije pri Univerzitetu u Tokiju, dizajnirali su svoje robote s ciljem da, ne samo izgledaju kao ljudi, već da se i kreću isto - koliko god je to moguće. Za razliku od drugih humanoidnih robota, oni imaju anatomski tačne mišićno-skeletne strukture, poput pršljenskih zglobova, ali i težinu i proporcije, prenosi portal Gizmodo.
Posljednja dva robota nazvana su Kenshiro - modeliran prema 13-godišnjem dječaku, i Kengoro - koji je nešto noviji i teži. Ovaj posljednji se čak i "znoji".
Istraživači su iskoristili "znojenje" kao način hlađenja robota - nešto što inače zahtjeva dodatnu opremu. Uz pomoć jakog lasera koji je izbušio minijaturne rupe na aluminijskim kostima robota, dobili su kostur koji pasivno šalje vode duž cijele konstrukcije dok robot izvodi pokrete. Voda hladi robota, izbija do vanjskog sloja skeleta i isparava, odnoseći sa sobom i toplotu.
Ova postavka, iako ne efektivna kako radijator za hlađenje, čini Kengoroa lakšim i sposobnim da na primjer radi sklekove jedanaest minuta bez prekida. Ipak, ne može se "znojiti" vječno, potrebno mu je punjenje dejoniziranom vodom - količina od oko jedne šoljice svakih dvanaest sati.
Naučni tim u svom radu najviše govori o uspješnom oponašanju ljudskih pokreta njihovih robota. Kengoro, između ostalog, može raditi zgibove, zamahivati teniskim reketom i stajati na prstima uz pomoć više od stotinu motora koji oponašaju kontrakciju mišića. Njegovi zglobovi mogu izvršiti više od stotinu različitih pokreta, poznati kao stepeni slobode. To ga čini rekorderom u svijetu humanodinih robota, navode istraživači.
Ipak, to čini tek četvrt pokreta zglobovima koje su sposobni izvesti ljudi.