Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su "memorijske proteze", implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje.

Njihovo otkriće prezentirano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.
Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, dijelu mozga zaduženom za učenje i pamćenje, prenosi B92.
Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.
Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.
Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisjete onoga što su vidjeli.
Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji dijelovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sjećanje.
U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulirali dijelove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.
Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospješi rezultate testova memorije za 30 posto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.
- Ovo do sada još niko nije uradio - rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše "Biznis insajder".