Napokon

Misterij koji se krije iza Bermudskog trokuta, mjesta gdje je pod neobjašnjivim okolnostima nestalo na stotine brodova i aviona bi napokon mogao biti riješen, barem tako tvrdi emisija prikazana na Science Channelu.

Grupa američkih naučnika sa Univerziteta Colorado analizirali su brojne satelitske vremenske slike tog ozloglašenog područja te su na njima primijetili niz neobičnih heksagonalnih oblaka na njima.

Meteorolozi tvrde kako bi se ti oblaci mogli ponašati kao stvarne "zračne bombe", piše Bright Side.

Na području od 500.000 kvadratnih kilometara između Floride, Portorika i Bermuda često se javljaju ti oblaci, a između njih  i morske površine pušu vjetrovi od gotovo 270 kilometara na sat. Oni su dovoljno jaki da stvore valove više od 13 metara što sve zajedno stvara pojavu nalik na "zračnu bombu".

"Šesterokutni oblaci iznad okeana ustvari su zračne bombe. To vam je poput erupcija, oni izbacuju zrak koji potom udara o okean i stvara ogromne valove", kaže meteorolog dr. Steve Miller.



Najveći misterij u Bermudskom trokutu dogodio se 1945. godine kada je s radara nestalo pet američkih bombardera s ukupno 14 članova posade.

Prije nestanka, svi su prijavili da su im kompasi prestali raditi. Nestala su i tri aviona koja su krenula u akciju spašavanja.



"Niti jedan brod nije u stanju preživjeti takvu oluju, a niti jedan avion ne može izdržati takav vjetar", objašnjavaju stručnjaci.

Oblaci obično ne formiraju ravne rubove, no prema satelitskim snimkama, čini se kako je područje Bermudskog trokuta izuzeta za to pravilo.