Magija tehnologije

Biti u mogućnosti da zaliječite rane na vašem tijelu sa samo jednim dodirom zvuči kao fraza iz nekog science fiction filma, no zahvaljujući istraživačima sa državnog univerziteta u Ohiou uskoro bi to mogla postati i stvarnost.

Naime, ovi istraživači otkrili su novi uređaj, tačnije nanočip, koji može proizvesti nove ćelije u tijelu čovjeka, što bi moglo biti novo veliko otkriće u svim poljima medicine, prenosi Ifl Science.

Ova tehnologija je poznata kao nanotransfekcija tkiva, a sastoji se od nanočipa koji se postavlja na koži pacijenta. Ovaj uređaj može pretvarati ćelije u ljudskom organizmu iz jednog tipa u drugi,  zahvaljujući električnom naboju u uređaju.

"Koristeći našu nanotehnologiju, povrijeđeni ili ugroženi organi mogu biti zamijenjeni. Pokazali smo kako je koža plodno tlo, na kojem mogu rasti elementi svakog organa kojeg tijelo odbija", kazao je dr. Chandan Sen, jedan od istraživača.

Uređaj još uvijek nije testiran na ljudima, ali se pokazao izuzetno uspješnim na miševima i svinjama, čije i najteže povrede su liječene za svega sedam dana.

"Ovaj čip sadrži specifičan genetski kod u formi DNK ili RNK, koji, kada se primijeni na ćeliji, mijenja njihovu prethodnu strukturu i funkciju u one koje su potrebne za "popravku" vašeg tijela", navodi se u medijskim izvještajima.

Na kraju istraživači navode kako njihov uređaj radi u 98% slučajeva, te ukoliko bude i dalje uspješan, revolucija u medicini je jednostavno zagarantovana.