Copy-paste

Klonirani bigl nazvan je Long Long. Proteklih 20 godina, naučnici su postigli značajne uspjehe u oblasti kloniranja životinja. Tako je Kina prošle nedjelje objavila da je postala prva zemlja na svijetu koja je klonirala genetski dizajniranog psa.

Klonirani bigl nazvan je Long Long. On je ne samo prvi klon stvoren od genetski modifikovanog psa, već je i prvi klonirani pas.
 
Proces kloniranja pasa može da potraje od dva pa do više mjeseci. U okviru jednog eksperimenta, naučnici pokušavaju da kloniraju 10 pasa, ali modifikacije u genomu mogu da se dobiju kod samo dvije jedinke. Istovremeno, nije moguće predvideti stepen uspješnosti.

Genetski modifikovani psi zadržavaju reproduktivne sposobnosti i mogu da se razmnožavaju od 10 mjeseci. Modifikacije gena se prenose na sljedeću generaciju.

Životni vijek ovakvih pasa ne razlikuje se od onih “običnih”. Neki mediji nazvali su Long Longa “superpsom”, ali se naučnici koji su ga stvorili ne slažu se s tim. U budućnosti psi će oboljevati od ljudskih bolesti, pa stoga ne mogu biti nazvani “superpsima”.


Tehnologija genetskog modifikovanja ima veliku važnost za razvoj medicine, jer pomažu u tretmanu tumora i genetskih bolesti.

Naredni korak u istraživanjima kineskih naučnika moglo bi da bude kloniranje mačke.