Jesmo li sami?

NASA je objavila da deset otkrivenih planeta kruži oko svojih zvijezda na udaljenosti sličnoj kao Zemlja oko Sunca.

Američka svemirska agencija otkrila je deset stjenovitih planeta veličine Zemlje u našoj galakasiji na kojima bi potencijalno moglo biti tečne vode i drugih elemenata koji podržavaju život.
NASA je u ponedjeljak objavila istraživanje o 219 potencijalnih egzoplaneta, planeta izvan našeg solarnog sistema, koje je otkrio svemirski teleskop "Kepler" u periodu od četiri godine otkad je lansiran 2009. godine.
Deset otkrivenih planeta kruži oko svog sunca na udaljenosti sličnoj kao Zemlja, što se naziva nastanjivom zonom i znači da bi temperature na površini planeta mogle podržavati tečnu vodu i, hipotetički, život.
"Jesmo li sami? Možda nam je 'Kepler' rekao indirektno, iako nam treba potvrda, da vjerovatno nismo sami", rekao je naučnik iz NASA-e Mario Perez na konferenciji za novinare.
Drugi naučnici slažu se da ovo znači kako postoji nada da se negdje drugdje razvio život.
"To ukazuje da planete veličine Zemlje koje kruže u nastanjivoj zoni oko zvijezda sličnih Suncu nisu rijetke", kazao je astronom s Harvarda Avi Loeb.

Potencijalno nastanjive planete

NASA navodi da je ovo osmo istraživanje, koje je dosad i najdetaljnije.
Uključuje 4.034 planete koje je otkrio "Kepler", a potvrđeno je da su 2.335 od njih egzoplanete.
"Kepler" je prvi svemirski teleskop koji može pronaći planete veličine Zemlje u nastanjivoj zoni.
Međutim, astronomi su se koristili i drugim metodama za njihov pronalazak i dosad je potvrđeno više od 3.600 egzoplaneta, a pronađene su 62 potencijalno nastanjive planete.
"Ovaj broj mogao bi biti veoma, veoma mali, ali ja sam oduševljena", kaže Courtney Dressing, naučnica s Kalifornijskog tehnološkog instituta.