Budućnost

Ljudska vrsta još uvijek evoluira i naučnici daju zanimljiva predviđanja o tome kako ćemo izgledati za 1.000 godina. Jedno od njih je da ćemo biti viši.

Pretpostavlja se da će se ljudi u budućnosti integrisati s mašinama, kako je to slikovito prikazano u ovogodišnjem filmu "Ghost In The Shell", čime bi se poboljšala čula kojima se percipira stvarnost, ali i cjelokupno zdravlje.
Već sada postoje slušni aparati koji omogućavaju snimanje zvuka i bioničke oči koje pomažu slijepima da vide. Nije nemoguće zamisliti i to da će ova tehnologija pomoći da vidimo stvari koje su nam trenutno nevidljive, kao što su infracrveni i x-zraci, ili da čujemo zvukove koji su na frekvencijama nečujnim za ljudske uši.
Futuristi predviđaju da u budućnosti prostetiku neće nositi samo osobe s invaliditetom i da se neće promijeniti samo vanjski izgled, nego će i ljudski geni evoluirati kako bi omogućili opstanak. Pomoću intervencija unutar genske strukture će se razviti imunitet na bolesti pa čak i ukinuti efekt starenja.
Predviđanja u koja je zasad teško povjerovati domen su spekulacija i tiču se postizanja besmrtnosti. Jedna od ideja za ostvarenje ove stare čovjekove težnje jeste da se ljudska svijest "prebaci" na mašine, što bi joj omogućilo postojanje i nakon što tijelo umre. Naučnici u Italiji i Kini pokušavaju uraditi transplantaciju glave kod životinja kako bi ispitali da li se svijest može prebaciti s jednog tijela na drugo, a sljedeći korak im je, kako tvrde, transplantacija ljudske glave.