NAUČNICI DOŠLI DO VELIKOG OTKRIĆA

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu pronašli su među drevnim kamenim reljefima potvrdu teorije o padu komete na Zemlju prije oko 13 hiljada godina, prenosi „Telegraf“.

Istraživači su analizirali simbole na stubovima starog hrama Gobekli Tepe na jugu Turske, za koji se procjenjuje da je izgrađen najranije u 9. milenijumu pre n. e.

Pretpostavivši da crteži predstavljaju položaj nebeskih tela, naučnici su ih uporedili sa mapom sazvežđa iz tog vremena i došli do zaključka da je oko 10.950 p. n. e. na Zemlju mogla da padne kometa. Na brojne žrtve ove katastrofe, po njihovom mišljenju, ukazuje slika čovjeka bez glave.

„Gobekli Tepe je bio, kako se pretpostavlja, između ostalog, opservatorija za praćenje noćnog neba. Jedan od stubova očigledno je služio kao spomenik ovom destruktivnom događaju“, objasnio je rukovodilac istraživanja Martin Svitman, prenosi "Sputniknews".

Period koji je nastupio nakon toga, od kraja 11. do kraja 10. milenijuma prije nove ere, tzv. mlađi drijas, obilježen je oštrim zahlađenjem. Smatra se da je ovo doba odigralo ključnu ulogu u razvoju čovječanstva kada je došlo do pojave poljoprivrede i formiranja prvih civilizacija.