Naučna fantastika postaje stvarnost

Danske, holandske i njemačke kompanije lansirale su projekt ogromnog vještačnog ostrva koje je zamišljeno kao kontrolni centar ogromnog područja na kojem će se graditi vjetroelektrane koje bi mogle proizvesti struju za više od 80 miliona ljudi.

Veliki umjetni otok bit će izgrađen na Dogger sprudovima na Sjevernom moru, zajedno sa sopstvenom lukom, aerodromom i kućama za radnike.

Njemačko-holandska kompanije TenneT i danska kompanija Energinet potpisat će 23. marta ugovor o izgradnji ostrva, kao i vjetroelektrana i solarnih panela.

Projekt podržava visoki evropski komesar za energiju Maroš Šefčovič.

"Možda zvuči ludo i kao nešto što je naučna fantastika, ali ostrvo na Dogger sprudovima na Sjevernom moru moglo bi značajno smanjiti trošak proizvodnje električne energije iz vjetra", rekao je Torben Glar Nielsen, tehnički direktor Energineta.

Prijedlozi su da otok podzemnim kablovima bude povezan s Velikom Britanijom, Norveškom, Holandijom, Njemačkom, Danskom i Belgijom.

"Ovaj projekt može značajno doprinijeti proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u sjevero-zapadnoj Evropi", rekao je Mel Kroon, izvršni direktor kompanije "Tennet".

U saopćenju kompanije "Energinet" stoji da je Dogger idealna lokacija jer se nalazi na relativno plitkom moru i ima optimalne vjetrove.