Naučnici s Harvarda tvrde

Naučnici sa Harvarda objavili su kako rade na tome da “ožive” vunaste mamute, uz tvrdnju kako će ove ogromne životinje već za dvije godine ponovo hodati planetom Zemljom!

Mamuti su istrijebljeni prije pet hiljada godina, a ovi naučnici sada pokušavaju učiniti što dosad niko nije – oživjeti vrstu koja ne postoji već više milenija...

Otkrili su kako koriste tkivo očuvanih ostataka mamuta – poput slavne bebe Lyube. Švedski dio tima uspio je replicirati DNK, a Amerikanci će to 'nadograditi'. Informacije koje im nedostaju uzet će od slonovske DNK – inače, slonovi i mamuti su rođaci, a najveći kopneni sisari najbliže su vunastim mamutima što možemo vidjeti danas.

Riječ je o procesu koji vam je možda poznat iz filma Jurrasic Park: dakle, naučnici će podijeliti DNK mamuta i “kopirati” to na matične ćelije slona. Zatim će uzeti nukles slonove jajne ćelije i zamijeniti je s hibridnim ćelijama mamuta koje će pak ubaciti u vještačku matericu. Očekuju da će nekoliko mjeseci kasnije dobiti žive mamute!

Plan je bio da koriste pravu slonicu, ali ovaj scenarij mogao bi biti jako opasan.

Profesor George Church, koji vodi tim na Harvardu, najavio je da će ovo postati stvarnost u narednih par godina – naučnici su već završili sortiranje DNK i kopiranje mamutove DNK na ćelije slona... Trenutno rade na stvaranju embrija u laboratoriji.

Ostaje još pitanje – gdje ćemo ih smjestiti. Mamuti su inače veličine afričkog slona, ali su imali debelo krzno i manje uši. Prvi kostur mamuta otkrili smo 1799. u Estoniji.