GLOBALNO ZATOPLJENJE

Globalno zatopljenje ogroman je problem koji mnogi još uvijek ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, no naučnici tvrde kako je krajnje vrijeme da se svijet trgne. Naime, nova predviđanja govore kako će globalno zatopljenje do kraja ovog stoljeća dijelove južne Europe uništiti više nego bilo koja suša ili toplinski val u posljednjih 10.000 godina, piše Independent.

Prosječne temperature u toj regiji već su porasle za 1.3 stepena Celzijusa od kraja 19. stoljeća. Klimatske promjene vjerojatno će utjecati na ekosistem na Sredozemlju na način koji nije zabilježen u posljednjih deset hiljada godina, ukoliko vlade ubrzo ne pronađu način da smanje opasne emisije štetnih plinova, navode stručnjaci u magaziun ‘Science’, piše Independent.
 
Ukoliko nastavimo ovim putem, pustinje će se proširiti do južne Španije i Portugala, sjevernih dijelova Maroka, Alžira, Tunisa i još nekoliko regija, uključujući Siciliju, jug Turske te dijelove Sirije.

Takvo što bi dramatično promijenilo vegetaciju u regiji.

Situacija izmiče kontroli

Prošle je godine pao dogovor gotovo 200 vlada u Parizu, koje su se dogovorile da se globalno zatopljenje mora zadržati ispod dva stepena Celzijusa. Sljedećeg mjeseca ponovno će se sastati u Maroku, kako bi usporedili kakva je trenutna situacija.

Ukoliko bi rast ostao na 1.5 stepena, ekosistem Mediterana mogao bi ostati na nivou na koji je i bio posljednjih deset hiljada godina, navodi se u studiji.

Sredozemlje je posebno osjetljivo na globalno zatopljenje upravo zbog oluja koje se lako kreću preko Atlantika ka sjeveru, što znači više sunca i manjak oborina.

Studija iz prošle godine dokazala je da su klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek doprinijele trogodišnjoj suši u Siriji (od 2007. do 2010.) koja je bila jedan od ključnih faktora građanskog rata.