Vizionar, inovator, inžinjer i matematičar

Podvodna istraživanja su fascinirala Leonarda, baš kao i letenje, koje je smatrao vrhuncem mašinškog inžinjerstva.

Leonardo da Vinci je poznat kao jedan od najvećih umjetnika, ali taj vizionar je, takođe, bio i inovator, inžinjer i matematičar. Njegova naučna dostignuća izložena  su na novoj izložbi u Londonu. 
Leonardo je, između ostalog, osmislio ronilačko odijelo, zajedno s utegama, ni manje ni više nego prije 500 godina.
"U to vrijeme nije imao odgovarajuće materijale. Ali kada vidite to odijelo, jasno vam je da se ne razlikuje mnogo od onoga što imamo danas", istakla je Susan Mossman iz Muzeja nauke.
Podvodna istraživanja su fascinirala Leonarda, baš kao i letenje, koje je smatrao vrhuncem mašinškog inžinjerstva.
Mnoge od njegovih bilješki s detaljnim nacrtima otkrivene su tek krajem 19. stoljeća kada su njegove vizije pregazile vrijeme i napredak.

Izumi inspirisani prirodom

Eksponati koji su izloženi tamo napravljeni su za italijansku izložbu povodom 500-te godišnjice Da Vincijevog rođenja 1952. godine.
Njegovi izumi su inspirisani prirodom.
“Znao je da, ako želite napraviti letjelicu, morate znati zakone aerodinamike. Svakom problemu pristupao je detaljno“, zaključio je biograf Leonarda da Vincija, Martin Kemp.
Leonardo je uglavnom bio samouk i nije se ograničio samo ne jednu oblast, nego na  vojne tehnologije, urbanizam, razne mehanizme i alate za mjerenje atmosfere.
“Ova izložba pokazuje o kakvom se genijalnom umu radilo. Predvidio je automobile, avione, oklopna vozila pet stoljeća prije nego će oni biti u upotrebi“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jessica Baldwin.
Njegovi izumi su odraz prirode, a i danas svijet prirode utječe na dizajn. Njemački robot koji imitira let galeba primjer je načina na koji stručnjaci, koji u prirodi traže odgovore, koriste Leonardovu genijalnost.