Naučnici iz američkog specijalizovanig opservatorija LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) zakazali su za danas u 16:30 po našem vremenu konferenciju za medije na kojoj će objaviti rezultate istraživanja.

Najvjerovatnije će se raditi o najvećem otkriću u posljednjih 100 godina - potvrdi postojanja gravitacionih talasa koje je Albert Einstein predvidio u Opštoj teoriji relativnosti.
Ukoliko gravitacioni talasi postoje, to će predstavljati veliki korak u shvatanju nastanka univerzuma.
Do sada niko nije uspio dokazati njihovo postojanje jer je izuzetno teško "uhvatiti" ih. Gravitacioni talasi su posljedica ubrzanja dovoljno masivnih objekata koji svojim kretanjem stvaraju nabore u prostor-vremenu, koji se potom šire poput talasa na površini vode.
LIGO opservatorij se sastoji od detektora u Washingtonu i Louisiani kojim je cilj da uhvate ekstremno male gravitacione talase. S obzirom na to da dolaze s veoma velikih udaljenosti, veličine su milijarditog dijela prečnika atoma.
Pretpostavlja se da će naučnici iz LIGO opservatorija danas objaviti postojanje gravitacijskih talasa koji dolaze kao posljedica spajanja dviju ogromnih crnih rupa.
“Ljudi su nevjerovatno uzbuđeni. Kruži priča da se radi o velikom otkriću. Drugim riječima, nesumnjivo je da se radi o nečemu fantastičnom", rekao je Pedro Ferreira, profesor astrofizike s univerziteta Oxford.