Misterija evolucije

Iako na nju rijetko obraćamo pažnju, ljudska brada je zasigurno jedna od karakteristika našeg tijela koju ne dijelimo ni sa jednom drugom srodnom vrstom kao što su čimpanze.

Brada je "dodatni" dio lica ispod naših usta, dio donje vilice koja se pruža naprijed u odnosu na lice. Čimpanze i gorile nemaju klasičnu bradu – dok definitivno posjeduju specifičnu kost donje vilice, ona se ne ističe prema naprijed.
Zašto onda ljudska vrsta ima ovako specifičnu kost i zašto odgovor na to pitanje nije pronađen još od 19. vijeka kada je počela žustra i interesantna debata među biolozima.
James Pampush, evolucioni antropolog s Univerziteta Duke, nedavno je za magazin The Atlantic iznio nekoliko hipoteza o mogućim uzrocima.
Viktorijanski stručnjaci za evoluciju predložili su ideju kako se brada razvila kao odbrambeni mehanizam u slučaju udaraca u glavu. Ipak, ovaj prijedlog je malo vjerovatan jer bi za to trebali postojati dokazi u fosilnim ostacima koji ukazuju na česte traume glave i donje vilice.
Druga hipoteza nalaže da izbočenost brade služi kao pomoć pri govoru, ali naučna saznanja govore kako rad jezika i vilice prilikom govora nisu dovoljno stresni kako bi brada mogla odigrati ulogu "podupirača".
Pojedini smatraju kako je brada bila simbol seksualne poželjnosti i zrelosti te da se razvila kao posljedica selekcije prilikom parenja. Ipak, to ne objašnjava zašto danas možemo vidjeti izbočenu bradu kod oba spola tako da i ta ideja pada u vodu.
Pampush stoga predlaže ideju kako je brada zapravo nus proizvod, a ne prednost, razvijanja bliskog dijela tijela koje zapravo ima funkciju kao što su zubi i sama vilica. On kaže kako je moguće da je brada rezultat povlačenja vilice unazad zbog promjene navike ishrane naših predaka koji su s mesa prešli na meni svaštojeda.
Ipak, mnogi ni ovu hipotezu ne uzimaju kao moguću jer je izuzetno teško dokazati da nešto nema evolucijsku prednost.
Možda je dio tijela poput brade dovoljno upečatljiv da jednostavno mora imati svoju ulogu u evoluciji koja je značila napredak u odnosu na naše pretke, ali koju nažalost još uvijek nismo otkrili.