Oko 50 kilograma težak i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5.300 godina, bio netolerantan na laktozu, imao je krvnu grupu O, a u njegovom su tijelu pronađeni nonhominidne, neljudske genske sekvence.

Eci je mumificirani muškarac iz ledenog doba, nalazi se u Arheološkm muzeju u Južnom Tirolu u Italiji, a biopsija kojoj je podvrgnut pokazala je nešto zanimljivo.
Iz malenog dijela zdjelične kosti na kojem su vršene pretrage utvrđeno je da je Eci, 160 cm visoki, oko 50 kg težak i 45 godina stari muškarac, koji je živio prije 5.300 godina, bio netolerantan na laktozu, imao krvnu grupu O, a ono što je zaprepastilo stručnjake je činjenica o pronalasku neljudskih dijelova gena u njegovu tijelu.
Mnogi bi pomislili kako se radi o izvanzemaljskom biću, no zapravo se radi o 'metagenomu', genetskoj mutaciji koja se javlja usljed prisustva mikroba u tkivu, prenosi IB Times.
Istraživački tim Europske Akademije Bozden (EURAC) na Univerzitetu u Beču,  predvođen uglednim profesorom Frankom Maixnerom, ustanovio je kako je uzrok ove genetske mutacije  patogena bakterija Treponema Denticola, koja obično živi u ustima čovjeka, a uzrokuje paradentopatiju, odnosno oboljenja desni pozantog kao parodontoza.
To što je Eci patio od paradontoze nije iznenadilo stručnjake, ono što ih je zabrinulo je prisustvo bakterije iz usta u zdjeličnoj kosti. Prema riječima profesora Maixnera, bakterija je tamo vjerovatno dospjela putem krvotoka, što dokazuje da je ovaj čovijek iz ledenog doba patio od oboljenja ligamenata i vilične kosti. Svoju je teoriju profesor Maixner uspio dokazati dodatnom biopsijom malog uzorka i ovog tkiva, analizom ostataka sline.