Veliki prasak u HD-u

Evropska svemirska agencija (ESA) napravila je najdetaljniju mapu svemira nakon Velikog praska. Kosmološka karta otkriva nove detalje o tome kada je tačno svemir nastao, od čega je napravljen i kuda se kreće.

Slika od 50 miliona piksela pruža nam uvid u svemir odmah nakon Velikog praska, a nastala je pomoću podataka zabilježenih ESA-inim svemirskim teleskopom Planck, piše Russia Today.
"Ovo je ogroman skok u razumijevanju porijekla svemira. Ono što vidimo je slika mikrovalova, svemira kakav je bio 380 hiljada godina nakon Velikog praska", rekao je generalni direktor agencije Jean-Jacques Dordain na konferenciji za medije u Parizu. 
Pomoću teleskopa Planck određeno je da je svemir star tačno 13,8 milijardi godina, 80 miliona godina više od ranijih proračuna. ESA je također otkrila da se svemir širi nešto ležernijim tempom nego što se ranije mislilo.
Informacije dobivene sa satelita otkrile su i da sastav svemira sadrži nešto više obične materije nego što se ranije mislilo, oko 4,9 posto umjesto ranijih 4,6 posto. Također, otkriveno je i da sadrži manje hipotetičke tamne energije koja prožima cijeli svemir, 68 posto umjesto ranijih 71 posto. Tu je i nešto više nereflektirajuće tamne materije, koja čini značajan dio svemira, oko 26,8 posto.
Rezultati istraživanja samo su učvrtili teoriju inflacije, po kojoj je svemir eruptirao iz subatomske veličine do trenutne u djeliću sekunde. Lansiran u maju 2009. godine, 900 miliona dolara vrijedan satelit mapirao je svemir proučavajući pozadinsku radijaciju svemirskih mikrovalova koja prožima cijeli svemir.
"Pozadina mikrovalova pokazuje male temperaturne oscilacije koje odgovaraju regijama neznatno različite gustoće u veoma ranim vremenima, što predstavlja začetak svih budućih struktura: zvijezda i današnjih galaksija", saopćila je ESA.