Zabrinjavajuče analize naučnika

Planeta Zemlja je na putu da postane najtoplija u posljednjih 11.300 godina, pokazali su rezultati istraživanja. Na temelju uzoraka fosila i drugih podataka sakupljenih na 73 mjesta širom Zemlje, naučnici su uspjeli rekonstruirati povijest temperature na planeti od kraja posljednjeg ledenog doba prije skoro 11 hiljada godina.

Ustanovili su da je u posljednjih 10 godina bilo toplije od 80 posto vremena u posljednjih 11.300 godina. Svi klimatski modeli predviđaju da će Zemljina atmosfera u narednim decenijama biti toplija nego bilo kada od kraja ledenog doba, bez obzira na scenarij koji se koristi o ispuštanju stakleničkih plinova.
- Sada već znamo da je na globalnom nivou Zemlja sada toplija nego što je bila ikada u posljednjih 2.000 godina - kazao je voditelj istraživanja Šon Markot (Shaun Marcott). 
Podaci pokazuju da se Zemlja hladila za 0,8 Celzijevih stepeni tokom posljednjih 5.000 godina, ali se ponovo povisila tokom posljednjih 100 godina, posebno u sjevernoj hemisferi, gdje je veće kopno i ima više populacije. Klimatski modeli predviđaju da će prosječna globalna temperatura rasti od 1,1 do 6,3 Celzijeva stepena do kraja stoljeća, ovisno o količini ispuštenog ugljendioksida u atmosferu.