Formirana za manje od 48 sati

Američka svemirska agencija NASA je izvijestila da se na Suncu stvorila ogromna sunčeva pjega koja ima prečnik najmanje šest puta veći od prečnika Zemlje.

Sunčeve pjege su tamna područja na površini Sunca koja se pojavljuju kao posljedica vrtložnih magnetnih polja. Ova sunčeva pjega, koja se stvorila tokom utorka i srijede, je vrlo brzo prerasla u nestabilnu konfiguraciju i mogla bi dovesti do snažnih solarnih oluja.
"Tokom 19. i 20. februara naučnici su pratili formiranje ogromne sunčeve pjege, koja je za manje od 48 sati dobila prečnik veći od šest prečnika Zemlje", rekla je Karen Fox, glasnogovornica NASA-e.
Sunčeve pjege uzrokuje jaka magnetna aktivnost i one su hladnije od ostatka površine Sunca, zbog čega su jasno vidljive u fotosferi, prenosi Daily Mail.
"Pjega je vrlo brzo evoluirala u nešto što se naziva delta regija u kojoj svjetlija područja stvaraju magnetna polja koja su suprotnog smjera od polja u centru tamne površine. Ova konfiguracija je vrlo nestabilna i naučnici znaju da ona može izazvati erupcije i radijaciju", dodala je Fox.
Sunce bi uskoro trebalo ući u najaktivniju fazu svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa.