Uskoro stvarnost

Nova visokotehnološka tetovaža koja poziva pomoć kada ste bolesni bi uskoro mogl postati stvarnost. Napravljena od zlata i svile, ova tetovaža bi mogla detektovati bakterijske infekcije i obavijestiti druge da ste bolesni.

U ovoj tetovaži će se nalaziti antena koja bi bežičnim putem poslala signal na obližnje kompjutere kako bi se osobi što prije mogla ukazati pomoć.
Na ovu ideju je došao profesor Michael McAlpine sa Princetona, nakon što je pročitao vijest o jednoj ženi koja je imala težak napad astme u prodavnici. 
"Ona nije mogla da diše i nije mogla reći ljudima šta joj se dešava. Međutim, na ruci je imala tetovažu na kojoj je pisalo da ima astmu. Pomislio sam kako bi bilo imati aktivne tetovaže koje bi pratile vaše zdravlje i upozoravale ljude ukoliko nešto nije uredu", rekao je McAlpine.
McAlpine se nada da će uskoro moći početi testirati svoje tetovaže u bolnicama te da će uspjeti kreirati antene koje će moći ostati na tijelu mnogo duže nego one koje trenutno ima, prenosi Daily Mail.