Istraživanje

Analiza podataka o količinama oborina širom svijeta pokazala je da s rastom temperatura raste i broj rekordnih kiša širom svijeta, objavio je univerzitet u Adelaideu.

Naučnici su u dosad najsveobuhvatnijem istraživanju promjena u padavinama proučavali vezu ekstremnih padavina i atmosferskih temperatura na temelju podataka prikupljenih s više od osam hiljada meteoroloških stanica širom svijeta.
Voditelj istraživanja Seth Westra kaže kako rezultati pokazuju da su ekstremne padavine u porastu širom svijeta. 
One pokazuju da postoji sedam postotno povećanje ekstremnih padavina za svaki stepen porasta globalne atmosferske temperature".
Pretpostavljajući da će do kraja stoljeća doći do prosječnog porasta temperature od tri do pet stepeni to bi moglo značiti značajno povećanje ekstremnih kiša kao rezultat klimatskih promjena.
Westra kaže kako su trendovi kišnih ekstrema proučavani od 1900. do 2009. godine kako bi se utvrdilo rastu li vrijednosti rekordnih padavina ili postaju li one češće.
"Rezultati pokazuju da najviše vrijednosti oborina rastu tokom toga razdoblja i čini se da su povezane s povećanjem globalne temperature od gotovo jednog stepena koje je zabilježeno u tom razdoblju".
"Ukoliko se ove rekordne kiše budu događale češće možemo očekivati da će i do poplava dolaziti češće širom svijeta", kaže Westra.
Najveći porasti rekordnih oborina zabilježeni su u državama u tropskom pojasu iako se određen nivo porasta bilježi na svim meteorološkim stanicama.