Precizno prati ljude

Naučnici u Njemačkoj razvili su pod visoke rezolucije osjetljiv na dodir koji može precizno da prati ljude i namještaj u prostorijama, a može imati široku primjenu, od bezbjednosti domova i automatizacije, do interaktivnih igara.

Riječ je o gravitacijskim podovima koji otvaraju novu dimenziju "pametnim" objektima. Pod može da detektuje pokrete i stvori projekciju nalik ogledalu, koja prikazuje šta se dešava iznad njega.
Tim naučnika sa Haso Platner instituta u Potsdamu je, prenosi portal "Građevinarstvo", stvorio prototip poda od osam kvadratnih metara koji inverzno projektuje slike - set namještaja osjetljiv na dodir i algoritama koji identifikuju korisnike i namještaj.  
Protitip gravitacijskog poda je napravljen od ploča od 6,4 centimetra debelog stakla postavljenih u rupe isječene u standardnom podu.
Ispod njih postoji prostor sa infracrvenom kamerom i video projektorom visoke rezolucije koji prati tragove i projektuje video na staklenu površinu.  
Infracrveno LED osvjetljenje okružuje podove obložene sa gumenim filmom osjetljivim na pritisak.  
Naučnici navode da sistem ima nekoliko prednosti u odnosu na kamere koje prate kretanje - pruža konzistentnu pokrivenost prostorije od zida do zida, manje je podložan blokiranju vidika od strane ljudi ili namještaja, omogućava jednostavne algoritme i manje je namjetljiv po privatnost.  
Ta tehnologija bi, takođe, mogla da se koristi za brigu o starijim osobama tako što bi, na primjer, njegovatelj bio obaviješten ako pacijent padne.