Nova teorija

Australski fizičari osmislili su novu teoriju stvaranja svemira i suprotstavili je teoriji Velikog praska. Prema njihovu mišljenju svemir je nastao velikim hlađenjem koje je slično zaleđivanju vode i pretvaranju u led koji daljnjim hlađenjem popuca.

Istraživači sveučilišta u Melbourneu i melburnškog Kraljevskog instituta za tehnologiju smatraju da se svemir napuhao, proširio i ohladio, odnosno kako se od vrlo malenog, vrućeg i gustog pretvorio u svemir veličine i temperature kakve ga danas poznajemo. Poprilično su uvjereni i kako se nastavlja hladiti i širiti iz dana u dan.

Prema njihovoj teoriji tajna razumijevanja podrijetla svemira nalazi se u proučavanju pukotina i procjepa zajedničkih svim kristalima, uključujući i ledu. Prema tome svemir je nekada davno bio sličan tekućini, ohladio se, kristalizirao i, vrlo vjerovatno, popucao.

Istraživanje australskih fizičara zasniva se na novoj teoriji koja tvrdi da je svemir sačinjen od nevidljivih građevinskih blokova sličnih atomima. Najveća je razlika u tome što oni smatraju da su ti građevinski blokovi toliko maleni da ih je nemoguće vidjeti. Ipak, čini se kako su australski fizičari pronašli način da ih se, barem indirektno, vidi. Naime, lom svjetla preko pukotina u "svemirskom ledu" upućuje na njih pa se one tako mogu i "vidjeti", odnosno kroz njih se može proučavati povijest nastanka svemira.

Australski fizičari uvjereni su da je njihova teorija točnija od one Velikog praska jer sam trenutak Velikog praska ni danas nije utvrđen.