Indija planira pokrenuti svemirsku misiju na Mars, potvrdio je u srijedu premijer Manmohan Singh, nakon izvještaja da je misija na Mars planirana za kraj iduće godine. Misija bi označila još jedan korak u ambicioznom svemirskom programu Indije, koja je prije tri godine izvela probni let na Mjesec i također planira prvu misiju s ljudskom posadom na Mjesec 2016. godine.

"Naš svemirski brod će otići na Mars i prikupiti važne naučne informacije, izjavio je Singh u redovnom godišnjem obraćanju povodom Dana nezavisnosti", nazivajući plan "golemim korakom za nas na polju nauke i tehnologije".
Očekuje se da indijska Organizacija za istraživanje svemira (ISRO) lansira u orbitu raketu bez ljudske posade do novembra iduće godine, javila je u ovom mjesecu novinska agencija Press Trust of India.
Sudeći po zvaničniku ISRO, troškovi misije su procijenjeni na između četiri i pet milijardi rupija (70 i 90 miliona dolara).
Misije na Mars već su poslale Sjedinjene Države, Evropska unija, Japan i Kina.
Američki robot Curiosity trenutno je na površini "Crvene planete" nakon što je sletio prošle sedmice u potrazi za znacima života na Marsu i kako bi poslao podatke radi buduće misije s ljudskom posadom.
Objava indijske misije na Mars dolazi u vrijeme dok je vlada pod pritiskom zbog problema kao što su nestanci električne energije i loša saobraćajna infrastruktura zemlje.