SpaxeX ide dalje

Kompanija za svemirske letove Elona Muska ove sedmice lansira prve satelite koji će kroz nekoliko godina cijeli svijet povezati internetom.

Elon Musk, tehnolog, preduzetnik i vizionar već godinama priča o lansiranju hrpe satelita niske orbite koji će svijet snabdjevati internetom velike brzine.

Iako tehničke potankosti spomenutih satelita nisu otkrivene javnosti, poznato je da će prvi red prototipova uskoro krenuti na put oko Zemlje.

Štoviše, to bi se moglo dogoditii već ovog vikenda, izvještava Engadget.

Potpredsjednik odjela za satelite SpaceXa kongresu je nedavno objavio da kompanija planira lansirati dva satelita koji će služiti za demonstracije, te ako sve bude kako spada, prvi funkcionalni satelit mogao bi biti lansiran već u 2019.

U nedavnom pismu poslanom FCC-u, SpaceX tvrdi da dva eksperimentalna satelita - Microsat-2a i -2b idu u orbitu unutar jedne od raketa Falcon 9 koje će, pored njih, ponijeti i španski satelit Paz. Prema informacijama na službenoj stranici Vojne baze Vandenberg, let kreće u 6.17 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Iako planovi poput ovih nerijetko dožive odgodu, SpaceX sve internet-satelite planira lansirati u orbitu do 2024. Čitav projekt koštat će nešto više od 10 milijardi dolara, a šef Tesle i The Boring Companyja apsolutno je uvjeren je u njegov uspjeh. Uostalom, Musku treba novac za izgradnju grada na Marsu.

Krajem 2015., podsjećamo, Musk je prokomentirao ovaj projekt, više poznat pod imenom Starlink rekavši 'Sve ovo služi priskrbljivanju novca koji će omogućiti nastanak grada na Marsu. Gledano dugoročno, prema tome, lako je zaključiti da nam za to treba puno novca, što znači da trebamo stvari koje generiraju puno novca'.