Interakcija

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg najavio je velike promjene u algoritmu Facebook-a.

Promjene se odnose na rubriku Novosti (News Feed) pa će tako od sada prioritet biti na "smislenim društvenim interakcijama" nad relevantnim sadržajem, čime će se osigurati da je vrijeme provedeno na Facebooku "dobro provedeno", piše Guardian.

To znači da će Facebook davati manji značaj i doseg postovima, fotografijama i videoklipovima koje dijele mediji i poslovne organizacije. Prema Zuckerbergovim riječima, prioritet više neće biti na "javnom sadržaju, nego na sadržaju koji su proizveli naši prijatelji i članovi porodice".

"Ravnoteža na News Feedu se prebacila s najvažnije stvari koju Facebook može učiniti - a to je da nas međusobno povezuje. Osjećamo odgovornost da naše usluge nisu samo zabavne za korištenje, nego da budu i na dobrobit ljudi", napisao je Zuckerberg u dužem Facebook postu.

Kako piše Guardian, čini se da su ove promjene zamišljene i kao odgovor na kritike koje je Facebook trpio tijekom cijele prošle godine, a prema kojima je ova društvena mreža odgovorna za širenje dezinformacija, pomoću kojih se utjecalo i na izbore u SAD-u krajem 2016. godine, ali i za eksploatiranje ljudske psihologije sa svrhom stjecanja profita.