Kompjuteri i gadgeti

Desktop pozadina Windowsa XP obišla je svijet i koristile su je milijarde ljudi.

Zelena i plava boja, harmonična s malo oblaka – prototip umjetne slike, s tim što je Windows XP generična pozadina – realna slika.
Ova fotografija nastala je u Napa Valleyju, a njen autor je Charles “Chuck” O'Rear, fotoreporter za “Los Angeles times” i “National Geographic”.
On se specijalizovao u fotografisanju vinograda, a 1980. godine Chuck je osnovao fotografsku agenciju “Westlight”.
1996. godine u mjesecu januaru, kada se vozio do San Francisca, gdje mu je živjela tadašnja djevojka, a sadašnja supruga Daphne, stao je pored ovog krajolika.
Trava je bila savršeno zelene boje, sunce u zenitu, nekoliko oblaka. Izvadio je fotoaparat Mamiya R767 u koji je stavio Fujifilm Velvia, te uslikao ovaj pejzaž.
“Ovo je kombinacija koja mi je pomogla da se ova fotografija istakne. Do momenta kada sam stao na lokaciju, vrijeme se dosta promijenilo. Napravio sam četiri fotografije, ali se nisu uklapale u tadašnji njegov koncept fotografisanja vinograda”, ispričao je Chuck za Microsoftov sajt 2014. godine.
Dvije godine poslije toga, 1998. godine, njegovu firmu Westlight kupuje Bill Gates, koji je imao veliku ambiciju da izgradi veliku digitalnu videoteku.
Njegova kompanija postala je Corbis, a pejsaž pored Sonoma autoputa postala je obična fotografija koju je mogao kupiti bilo ko. Chuck je ostao da radi za Corbis, fotografišući vinograde širom svijeta, da bi ga 2000. godine kontaktirao razvojni tim Windows XP-a.
“Mi ne želimo da kupimo samo fotografiju, želimo sva prava za nju”, kazali su mu.
Chuc je pristao uz klauzulu da ne smije reći koliko su mu novca platili.
“Nisam znao šta su namjeravali da urade s njom, možda su željeli fotografiju koja odiše mirom, ali mislim da ni u Microsoftu niko nije pretpostavio koliki će uspjeh napravti u budućnosti”, izjavio je.
Nije je mogao poslati poštom, jer niti jedna kompanija nije htjela preuzeti toliki rizik zbog njene vrijednosti. Microsoft mu je poslao avionsku kartu i uz poruku: “Dođi kod nas i donesi nam fotografiju”.
Fotografija kod kritičara nije dobro prošla, rekli su da je previše jednostavna, i da pejsaž neće privući nikoga.
Ipak, oni su pogriješili, a fotografija je postala jedna od najomiljenijih prizora u historiji.
Danas, ovaj pejsaž više ne postoji. Na njemu su vinska polja, gdje nastaju legendarna kalifornijska vina.