Prije 19 godina

Devetnaest godina prošlo je od rođenja internetskog diva koji je promijenio naše živote i svijet općenito.

Možda zvuči izlizano, kao još jedna verzija izlizane priče o američkom snu, ali je istina. Na današnji dan prije devetnaest godina, 4. septembra 1998. godine rođen je jedan od najvećih divova modernog vremena - Google. Iako se s datumima kada je točno Googleov rođendan ponekad balansira pa je teško zaključiti što je, zapravo, točno, najbolje se voditi činjenicama. A one će reći kako je Google osnovan upravo tog 4. rujna kada je nadležnim tijelima u američkoj Kaliforniji podnesen zahtjev za registraciju tvrtke Google.
Za sve su zaslužni Larry Page i Sergey Brin, koji su se upoznali na Sveučilištu Stanford, na kojem su zajedno pohađali poslijediplomski studij. Kako su obojica imali “internet u DNK” smatrali su da je mreži svih mreža, koja je tih godina praktički tek započinjala strahovitu ekspanziju, potrebna kvalitetna i sveobuhvatna tražilica. I kreirali su tražilicu, koja se prvotno zvala BackRub i to zato što je tražilica provjeravala takozvane “backlinkove” i prema njima određivala relevantnost pojedine web stranice.
Ako vam ovakav koncept zvuči poznato, na osnovu “backlinkova” je Google godinama rangirao internet stranice, iako to više nije najvažniji i jedini parametar na osnovu kojega Googleovi algoritmi određuju (ne)uspješnost pojedinog weba. Uglavnom, nakon početnog testiranja, Page i Brin su zaključili kako je tvrtki potrebno novo ime i odlučili su se za izvedenicu riječi “Googol” koja zapravo označava broj deset na stotu potenciju. Tako je rođen Google, naravno u garaži, kao uostalom i sve najmoćnije tehnološke kompanije toga doba. Ili barem tako kaže legenda…
Što je danas Google nepotrebno je napominjati, a i u dobroj mjeri nemoguće objasniti. Više nije riječ samo o tražilici, nego o mega divu modernog doba koji je odredio način funkcioniranja kompletnog tehnološkog svijeta, na razini zajednice i pojedinca. Google znaju svi, Google koriste svi, definitivno je riječ o jednom od brendova čiji je utjecaj na čovječanstvo nemoguće precizno odrediti i na objektivan ga način verificirati. Google je danas dio krovne kompanije Alphabet ali i dalje je za gotovo sve korisnike interneta prva asocijacija na internet kao takav.
Sretan rođendan!