Bežično punjenje

Appleov iPhone 7 tek je pušten u prodaju, a mnogi nezadovoljni enttuzijasti već sada svoju energiju troše na otkrivanje mogućih karakteristika iPhonea 8.

S obzirom da će se 2017. godine obilježiti prva decenija Appleovog pametnog telefona, ljubitelji tehnologije nagađaju kako bi sljedeći iPhone mogao biti zaista revolucionaran. Donosimo vam četiri najpopularnije glasine vezane za iPhone sljedeće generacije.
Uređaj od stakla ili keramike
Apple je još 2014. godine patentirao stakleno tijelo za „nepoznati“ uređaja. Dokumenti otkrivaju da je Apple našao način da hermetički zatvori takvo tijelo namijenjeno za misteriozni elektronski uređaj. Postoji, dakle, mogućnost da sljedeći Appleov iPhone, umjesto aluminijem, bude građen od čvrstog stakla.
S druge strane, postoje glasine kako Apple sprema keramičko tijelo za sljedeći iPhone jer je za razliku od stakla, keramika otpornija na oštećenja i ogrebotine
Displej preko cijelog uređaja
iPhone 8 bi mogao pretrpjeti potpuno redizajn, što zbog staklenog tijela, što zbog, kako se tvrdi, potpuno drugačijeg ekrana koji bi trebao da zauzima 100 posto prednje površine uređaja. Na taj način nestalo bi "home" dugme, a zvučnik i prednja kamera bili bi skriveni ili utopljeni u displej. Odustajanje od "home" dugmeta prenijelo bi njegovu ulogu na cijeli ekran što bi donijelo drastično drugačije iskustvo.
10-nanometerski A11 procesor
Novi iPhone 7 posjeduje impresivni A10 Fusion procesor, a prema glasinama koje širi MacRumors naredni model bit će još moćniji što će indirektno omogućiti daljinsko bežično punjenje baterije i biometrijske funkcije poput čitanja zjenica ili prepoznavanja lica.
Bežično punjenje
S obzirom da iPhone 7 i iPhone 7 Plus nemaju 3,5-milimetarski utor, stvoren je problem za one koji muziku žele slušati dok pune svoj pametni telefon. Prema pisanju Bloomberga, iPhone 8 će riješiti ovaj Appleov kiks uvođenjem bežičnog punjenja. Za razliku od Samsunga 6S, Apple će, tvrde insajderi, svom budućem uređaju omogućiti punjenje bez spuštanja na platformu.