Korisni savjeti

Postoje brojni savjeti koji vam mogu pomoći u smanjenju potrošnje baterije na iPhoneu – ovo su samo neki od njih.

Jedan od najvećih problema pametnih telefona jest (kratko) trajanje baterije koju korisnici nekada moraju puniti i dva puta po danu. Cjelodnevno surfanje velikim brzinama, pregledavanje videa na telefonu i na YouTubeu i slušanje glazbe izvlači maksimum iz baterije tako da mnogi korisnici ne idu na posao ili na put bez mobilnog punjača baterije. Neka općenita pravila uštede baterije vjerojatno su poznata većini korisnika, a na Huffington Postu objavili su kratki vodič za štednju baterije namijenjen korisnicima iPhonea, iako se ti savjeti mogu primijeniti i na druge telefone.
Smanjite svjetlinu ekrana – nema potrebe za povećanjem svjetline ekrana na maksimum, pogotovo kada je baterija pri kraju. Svjetlinu podesite u kontrolnom centru kojeg otvorite ednostavnim povlačenjem prsta od dna ekrana prema gore.
Deaktivirajte osvježavanje aplikacija u pozadini – iako nisu trenutno pokrenute, neke aplikacije rade i osvježavaju se u pozadini, što utječe na rad baterije. Pod Postavke/Općenito/Osvježavanje aplikacija u pozadini možete u potpunosti isključiti ovu opciju ili je aktivirati samo za određene aplikacije
Prilagodite postavke – ako vam je baterija pri kraju, isključite neke opcije koje trenutno ne koristite poput npr. WiFija (telefon će trošiti bateriju tražeći WiFi signal), Bluetootha, Sirija (glasovnog asistenta koji ionako ne podržava hrvatski jezik) itd.
Podesite lokacijske postavke – brojne aplikacije 'prate' korisnike i za određene im je opcije potreban GPS koji je veliki potrošač baterije. Opcija lokacije može se u potpunosti isključiti
(Postavke/Privatnost/lokacijske usluge) ili se može aktivirati samo za određene aplikacije pri čemu je preporučeno aktiviranje opcije GPS-a samo dok aplikacija radi. Na taj način npr. dok ne koristite karte one neće tražiti vašu lokaciju, a kada pokrenete ovu aplikaciju nećete svaki put morati aktivirati GPS u postavkama, već će se on sam aktivirati prilikom svakog pokretanja aplikacije. Također, još jedna opcija koja loše djeluje na bateriju jest i dijeljenje lokacije – njenom aktivacijom korisnici mogu dijeliti svoju lokaciju putem aplikacija poruke i nađi moje prijatelje te, ako želite da baterija traje malo duže, bolje ju isključite.
Ograničite 'push' obavijesti – ovo je još jedna opcija koja troši bateriju, a možete je isključiti, odnosno prilagoditi za svaku pojedinu aplikaciju u Postavke/Obavijesti.
Korištenje eksternih baterija – iako iPhone nema zamjenjivu bateriju, na tržištu su dostupne futrole koje u sebi sadrže dodatnu bateriju. Ovakve futrole prodaju kompanije poput Mophiea čiji jedan model, osim što štiti iPhone i ima dodatnu bateriju, omogućava i bežično punjenje baterije. S obzirom na dodatnu bateriju, ove su futrole prilično velike i nezgodne za nošenje tako da je nekad ipak jednostavnije nositi bežični punjač te se danas na tržištu mogu naći punjači malih dimenzija koji relativno brzo mogu napuniti bateriju telefona.
Pratite koje aplikacije najviše troše bateriju telefona – pod Postavke/Baterija možete vidjeti koje su aplikacije najveći potrošači baterije u zadnjih 24 sata i zadnjih tjedan dana, a ovdje možete aktivirati i mod slabog napajanja koji privremeno smanjuje potrošnju baterije, a njenogovim aktivacijom dohvaćanje e-mailova, osvježavanje aplikacija u pozadini, automatska preuzimanja i neki vizualni efekti bit će smanjeni ili isključeni.