U potpunosti kineski proizvod

Novi superkompjuter je u potpunosti kineski proizvod, dvostruko je brži i tri puta efikasniji od prethodnika Tianhe-2.

Novi superkompjuter Sunway TaihuLight iz Kine zauzeo je prvo mjesto na listi najjačih svjetskih računara.
Taj superkompjuter je u potpunosti kineski proizvod, izrađen od domaćih dijelova, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak.
Prvi je to put da Kina zauzima prvo mjesto na ljestvici TOP500 najjačih mašina na svijetu, ne koristeći se uopće američkom tehnologijom.
Sunway TaihuLight je dvostruko brži i tri puta efikasnij od ranijeg najbržeg računara Tianhe-2, superkompjutera koji je također iz Kine, ali kod kojeg su korišteni čipovi američkog Intela, navodi se u izvještaju TOP500.
Ovaj 93-petaflopni superkompjuter, smješten u Nacionalnom centru superračunarstva u Wuxiju, na vrhuncu može izvršiti 93.000 triliona proračuna u sekundi.
Ima više od 10,5 miliona lokalno napravljenih procesorskih jezgri, 40.960 čvorišta te radi na operativnom sistemu Linux.

Dominacija Kine

Prvi put od uvođenja popularne ljestvice Kina ima više superkompjutera (167) od Sjedinjenih Američkih Država (165) na toj listi koju dva puta godišnje objavljuju naučnici Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley i Univerziteta u Tennesseeju u SAD-u.
Sunway TaihuLight u kineskom gradu Wuxiju koristit će se u izradi modela za istraživanje klime.
Od deset najbržih superkompjutera u svijetu dva su kineska, a četiri u SAD-u.
Ostali su u Japanu, Njemačkoj, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji.